PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA acusa la «mala planificació política» d’agreujar la crisi social

Ubach apunta que els assalariats han arribat a la covid amb una clara pèrdua de poder adquisitiu

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una treballadora d’un centre sociosanitari del país.
Imatge d’arxiu d’una treballadora d’un centre sociosanitari del país. | Maricel Blanch

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) creu que el context actual de crisi social i laboral a conseqüència de la pandèmia del coronavirus s’ha vist agreujat per una «mala planificació política» des de l’any 2010. Així ho va exposar a EL PERIÒDIC el seu secretari general, Gabriel Ubach, que va assegurar que «el problema que està tenint la covid a totes les butxaques dels treballadors d’Andorra és brutal». Tal com va posar de manifest, el fet que algunes persones vagin a treballar tot i estar malaltes respon al fet que no es poden permetre perdre una part del salari, i de fet, va criticar que tots aquells treballadors essencials –sanitaris, docents, cossos especials– «que han estat lluitant tota la pandèmia, es posin malalts i cobrin la meitat del que cobrarien normalment». Tot plegat, Ubach va argumentar que el conjunt de treballadors del Principat «han arribat a la pandèmia amb uns salaris i unes pensions molt precàries, vist el cost de la vida a Andorra».

En concret, des del sindicat asseguren que d’ençà de la congelació del 2010, el poder adquisitiu ha anat minvant progressivament perquè no s’ha equiparat l’augment dels salaris i pensions amb l’increment del cost de la vida, i calculen que mentre que els primers han pujat un 2,5% la darrera època, el segon ha crescut de l’ordre del 25 o el 30%. «No podem deixar créixer la cistella de la compra i els lloguers a nivells infinits i mantenir els salaris iguals», va reclamar el secretari general, que va assegurar que des de l’USdA «fa més de 20 anys que reclamem que es faci un estudi seriós de quin és el cost de la vida a Andorra, per determinar quin salari necessita un treballador per viure dignament».

Tanmateix, Ubach també va posar en relleu que en el transcurs de la pandèmia també hi ha hagut «mala planificació», posant d’exemple els «ERTOs a l’andorrana». «Des d’un principi ens hi vam oposar perquè no es pot implementar en una empresa si no hi ha un comitè», va reclamar el secretari general de l’USdA, afegint que «el Govern ha exercit mà de ferro, juntament amb els empresaris, i han decidit com serien els ERTOs sense comptar per res amb l’opinió dels treballadors i dels sindicats». «El treballador només té l’última paraula, que és per dir sí a tot», va lamentar Ubach, a la vegada que va reclamar que és hora que al Principat es «normalitzi la situació» i «hi pugui haver comitès d’empresa, per tal que treballadors i empresaris puguin seure a discutir en una taula en igualtat de condicions», un supòsit que, en aquests moments, «brilla per la seva absència».

Un país per a rics

Tota aquesta situació, segons el secretari general, provoca que el Principat ja no sigui atractiu de cara als treballadors de fora. «Com volem que vinguin treballadors aquí a Andorra amb un salari que està per sota del que puguin cobrar als països veïns, i a més a més, sense cap ajuda?», va reflexionar Ubach, que també va destacar que els preus de l’habitatge i el cost de la vida «són molt més elevats». «Andorra és un país de rics pensat per a rics, no és un país pensat per la massa obrera que està treballant amb ella, i això és una llàstima», va sentenciar, ironitzant a més sobre els arguments que justifiquen la situació equiparant-la amb la de Barcelona: «També podem comparar Andorra amb Nova York, però crec que no parlem del mateix, encara que ja puguem començar a equiparar-nos en gratacels».

En definitiva, des de l’USdA insten al Govern i als consellers generals a «posar fil a l’agulla» per «començar a resoldre els problemes urgents que té la ciutadania andorrana», citant concretament «el preu de l’habitatge i els salaris i pensions». Però, especialment, Ubach va reclamar que «la responsabilitat recau en els que governen i tenen la majoria absoluta, perquè són els que han de prendre les decisions». «El tema social i laboral és la gran assignatura pendent de l’actual Executiu i dels que hi ha hagut fins avui dia», va cloure el secretari general. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT