Andorra la Vella
L’òmicron es cola a les residències i infecta 11 padrins de tres centres
La taxa de reinfecció per covid el 2021 ha estat del 3,56%, afectant 767 persones de 20.747
Els centres sociosanitaris i residències El Cedre, Clara Rabassa i Salita, tornen a tenir residents positius en coronavirus. Després de la detecció a l’inici de la setmana d’una padrina contagiada al Cedre, i a través de les proves diagnòstiques que habitualment es fan en aquests centres, el sociosanitari gestionat pel SAAS va confirmar la positivitat de dos residents més, així com de dos infermers, un auxiliar, i un treballador de la neteja. De fet, tenint en compte que tots set estaven vinculats a la mateixa planta, s’ha decidit restringir temporalment les visites i les sortides als allotjats en aquesta àrea. Afortunadament, els tres residents són asimptomàtics i es troben bé, segons va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Tampoc presentaven símptomes els cinc padrins que van ser detectats a Salita i els tres de Clara Rabassa, els quals es trobaven aïllats als seus respectius centres i no hi havia la intenció de traslladar-los a l’àrea covid del Cedre pel fet que no presentaven risc. «Gràcies a la tercera dosi de reforç, veiem que l’impacte de la variant òmicron és absolutament controlable», va valorar el ministre al respecte.
Pel que fa a la resta de dades epidemiològiques, Benazet va detallar que les darreres 24 hores s’havien detectat 357 casos nous, d’un total de 28.899. Les altes sumaven 23.394 i 141 les defuncions. Així mateix, hi havia 5.364 casos actius, dels quals 25 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 13 a planta i 12 a l’UCI, vuit dels quals ventilats. En aquest sentit, el titular de Salut va posar en relleu la «disminució progressiva i lenta» de la pressió sobre el conjunt del centre hospitalari i de les cures intensives. I encara en relació amb l’hospital, el ministre va compartir que actualment hi havia 127 treballadors del SAAS de baixa, corresponent al 10% de la plantilla, si bé només 53 (el 4%) ho eren per covid.
Benazet també va aprofitar la compareixença per precisar les dades de reinfecció en coronavirus al Principat durant el 2021. Així, Salut ha registrat 767 persones amb més d’un episodi relacionat amb la covid dels 20.747 infectats durant l’any, corresponent a un 3,56%. En concret, 763 persones l’han tingut dues vegades i quatre persones, tres.
107 positius entre els escolars
Pel que fa a la població escolar, el ministre va detallar que els cribratges havien permès detectar els dos primers dies lectius després de les vacances de Nadal, un total de 107 positius en les 3.228 proves realitzades. D’aquesta manera, l’afectació a les classes es va incrementar a un total de 44 aules: una amb vigilància activa total i 43 de parcial.
Sobre la campanya de vacunació, el titular de Salut va exposar que ja s’han administrat 143.778 vaccins a Andorra, corresponents a 57.617 primeres dosis, 56.743 segones i 29.418 terceres. Cal posar en relleu que, segons Benazet, ja s’estava citant a persones de fins a 26 anys per rebre la tercera dosi. Així mateix, el ministre va precisar la pauta que ara aplica el ministeri que encapçala de cara a la gestió de les vacunes, indicant que totes aquelles persones que tenien la pauta completa i es contagiessin amb la variant delta (aquells positius d’abans de Nadal aproximadament), se’ls inocularia la tercera dosi al cap d’un mes «per evitar la reinfecció amb òmicron». En canvi, tothom qui compti amb la pauta completa i s’hagi contagiat de la variant òmicron, serà citat pel tercer vaccí al cap de tres mesos, «com es feia fins ara». Sigui com sigui, el Govern restarà expectant a l’evolució de la casuística arreu del món d’aquesta soca del virus, i en especial de països com Sud-àfrica o el Regne Unit, on la variant va arribar abans.
Per cloure l’actualitat sobre les vacunes, l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, va declarar ahir que es manté la «cooperació francoandorrana» en matèria de vaccins, i va remarcar que el país gal va enviar 10.000 fàrmacs de Moderna a finals d’any, i estava pendent de concretar una nova entrega pròximament.
En darrera instància, l’Executiu va publicar un decret que entra en vigor avui i fins al dia 19 on s’estableix que serà obligatori fer ús de mascaretes FFP2 quan s’assisteixi com a públic a activitats culturals i esportives en espais interiors, en visites a centres sociosanitaris, i per assistir a centres sanitaris i cases pairals. Tanmateix, el BOPA també va publicar un decret per facultar el Govern a establir mesures restrictives o excepcionals per la pandèmia del coronavirus fins al 12 de març, si bé requereix l’acord favorable del Consell General. Així mateix, el butlletí oficial també va recollir la compra per la via d’urgència de tres respiradors per a l’UCI, amb un cost de 67.500 euros.