PUBLICITAT

Encamp

FEDA seguirà assumint la pujada de la llum perquè no afecti la població

Moles adverteix que el preu només s’estabilitzarà si aquest hivern és suau; si no, continuarà a l’alça

Per Victoria Gómez Pérez

La central hidroelèctrica de FEDA, a Encamp.
La central hidroelèctrica de FEDA, a Encamp. | EL PERIÒDIC

FEDA seguirà assumint l’escalada de preus de la llum perquè no repercuteixi en els consumidors del país. I és que mentre arreu d’Europa cada dia que passa l’electricitat és més cara que l’anterior, a Andorra es manté la competitivitat, gràcies al fet que FEDA es fa càrrec de l’increment, tot i ser conscient que això repercutirà negativament en el seu resultat de comptes a finals d’any. En un context global, s’ha de destacar que «ens trobem en un moment en què hi ha un augment de la demanda del gas natural arran de la represa econòmica [després dels mesos més durs de la pandèmia], que ha comportat que, a les portes de l’hivern, les reserves de metà estiguin per sota del que seria habitual en aquesta època», va explicar Moles. 

A Andorra, entre el 70 i el 80% de l’energia és importada de França i Espanya i d’aquesta, entre un 30 i un 40% està coberta amb contractes d’una durada de 10 anys (els últims es van signar el 2018), de manera que el preu no varia més del pactat. Però el percentatge restant sí que es compra a preu de mercat, «i des del mes d’agost, comprem la llum més cara del que la venem», va reconèixer el director general de FEDA. I va afegir: «Fem de pulmó; en períodes de crisi creiem que el nostre rol és absorbir l’augment del preu a l’espera que tot s’estabilitzi i donar les màximes facilitats als consumidors [...] Pot ser per solidaritat, però també és una aposta de futur, aportant tranquil·litat i seguretat tant a la població com a les empreses». 

Ara bé, quant durarà aquesta situació? Ningú ho sap. «No tenim una bola vidre, perquè el preu de fa un mes era el doble del de fa tres mesos i el de novembre superarà el d’octubre», però Moles sí que va advertir que, probablement, la situació dependrà de «si tenim un hivern fred o suau». «Si és fred, el preu seguirà pujant, i si és suau, s’estabilitzarà», va pronosticar. Amb tot, l’objectiu de FEDA és mantenir la competitivitat, tenint en compte que «tot el que estigui relacionat amb energies fòssils cada vegada serà més car» i la millor opció és «l’estalvi: no gastar més del compte i adaptar l’oferta i la demanda». En aquest sentit, Moles va reiterar que l’elèctrica del Principat aposta per l’autoconsum, l’energia eòlica i les xarxes de calor amb biomassa o residus que eviten el consum elèctric. «Hauríem de pensar que cal gastar quan hi ha sol i quan fa vent i això té una certa complexitat», va reconèixer, tot apuntant que «estem acostumats a tenir sempre el dipòsit de gas, gasoil o carbó ple». «L’interès de FEDA no és que la gent consumeixi més, sinó menys, perquè és l’única manera de mantenir la competitivitat i garantir el preu actual», va asseverar el director. Així, Moles va fer una crida a la responsabilitat, parlant de «sobrietat»: «No ens hem de privar, però tampoc hem de malgastar, pensant que els recursos són infinits. No ens hem de comportar com si l’energia no s’acabés mai».

En relació amb la trobada que va haver-hi el mes passat a Brussel·les en què els diversos membres de la Unió Europea, entre els quals Espanya, van proposar crear una elèctrica pública d’abast continental per evitar abusos en els preus, Moles va considerar que el més important és «invertir de manera ordenada en mitjans de producció que no contaminin i mantinguin el preu de l’electricitat barat i després invertir en polítiques d’estalvi, en eficiència, i tenir flexibilitat». «Les polítiques de l’energia han de ser una gestió global, no es tracta de si les entitats són públiques o privades perquè l’encariment, o el canvi climàtic que és el mateix, depèn del que fem tots», va manifestar el director de FEDA. 

Cal recordar que aquests dies se celebra a Glasgow la cimera del clima, en què governs de tot el món debaten sobre com frenar l’avançament de la crisi climàtica, però que el cap de Govern, Xavier Espot, no hi ha pogut assistir a causa de l’aïllament a què està sotmès la majoria del Consell de Ministres pel positiu en coronavirus de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT