PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les agències de viatges reprenen l’activitat «molt lentament»

Les destinacions que més reserven els clients són els països i les zones de proximitat i la costa

Per Laia Bautista

Imatge d’arxiu de l’aparador d’una agència de viatges.
Imatge d’arxiu de l’aparador d’una agència de viatges. | El Periòdic

Les agències de viatges reprenen l’activitat «molt lentament». Així ho va manifestar el president de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Jaume Escoda. Tot i això va fer palès el fet que «la situació de les agències és complicada», perquè les destinacions que més reserven els clients són els països i les zones de proximitat i la costa.

En aquest sentit, Escoda va explicar que comencen a arribar-los demandes, però «molt lentament» tant de la part dels clients receptius –turistes que vénen a visitar Andorra– com la dels emissors –gent del país que planifica viatges a l’exterior–. Així doncs, va puntualitzar que «el sector normalment treballa amb molta antelació» i enguany són els visitants els que fan les reserves amb molt més temps respecte als residents. A més, va recordar que actualment gran part del mercat internacional encara es manté tancat, és a dir, que hi ha «moltes destinacions que, avui dia, encara estan tancades o que no es poden visitar», va esmentar. Aquesta situació «ha limitat molt les persones que volien sortir d’Andorra», per això, va argumentar que «els clients han escollit destinacions a països i zones de proximitat i a les costes».

En un altre sentit, el president de l’AAVA va traslladar que «la majoria de les reserves que comencen a rebre les agències de viatges són per l’estiu del 2022», per aquest motiu va assegurar que «la situació que s’acosta a l’estiu és bastant millor» que la que esperen per als pròxims mesos. «Ara mateix tot va molt endarrerit, pel que fa al mateix període d’altres anys, quan podíem afirmar el volum de reserves que teníem», va esmentar, afegint que abans cap al mes de maig tenien places i grups reservats, en canvi, ara és quan els hi comencen a arribar. «Tot i que la mobilitat a Europa és bastant bona, encara hi ha molts països als quals no es pot accedir», va explicar Escoda, argumentant que la temporada de la tardor és la que més es veurà afectada en el sector a causa de les modificacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que indiquen quins són els països que poden i als quals es pot viatjar. En aquest sentit, el turisme alemany és el que va cancel·lar gairebé totes les reserves previstes per aquests mesos, afegint que «la gent es desplaça als països on saben que tindran llibertat de moviment i que no requereixen gaires papers per a poder accedir-hi». Els clients que encara són molt reticents a sol·licitar els seus serveis són les escoles, va esmentar. Així doncs, actualment les agències de viatges van uns sis mesos endarrerides en comparació a abans de la pandèmia.

D’altra banda, Escoda va posar de manifest que tenen esperança que els mercats es reactivin aviat, perquè «la gent té ganes de tornar a sortir i viatjar». Per aquest motiu, va considerar que «els països que encara no es poden visitar no trigaran gaire a desbloquejar-se i tornar a donar pas al lliure moviment de les persones», recordant que encara queden molts afers que s’han de convalidar via l’OMS, com per exemple que els països homologuin tots els vaccins de la Covid-19.

Pel que fa a l’afectació de la pandèmia per a les agències de viatges, el president de l’AAVA, va donar a conèixer que el sector no va tancar totalment, tot i que hi ha algunes empreses que van posar personal en ERTO. Des del començament de l’emergència sanitària van mantenir un règim de guàrdia, tant dins de l’agència com telemàticament. La decisió es va prendre per poder atendre les possibles afectacions que poguessin tenir les persones que eren fora d’Andorra o les que volien marxar del Principat per retornar a casa seva o perquè obligatòriament necessitaven viatjar. A banda d’això, Escoda va puntualitzar que «no va haver-hi gaire moviment encara que totes les agències tinguessin operativa l’atenció al client».

Quant als ERTOs, va posar de manifest que ara mateix estan retornant els que van tenir. A més, va voler aclarir que desconeix si totes les empreses del sector tenien la necessitat de mantenir les ajudes, ja que algunes –com les que treballen per la temporada primavera, estiu i tardor– no es reactivaran fins a la primavera del 2022. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT