PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya defensarà accelerar la negociació sobre l’acord amb la UE

El país veí farà un enviament de 20.000 vaccins addicionals que va sol·licitar el Govern

Per Andreu Rubert

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, en la reunió que van mantenir a Madrid ahir.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, en la reunió que van mantenir a Madrid ahir. | Govern d’Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir a Madrid (Espanya) amb el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i aquest li va mostrar el seu suport perquè s’accelerin les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Albares va declarar que «Andorra pot comptar amb el nostre suport perquè les negociacions sobre l’acord d’associació amb la UE avancin més ràpid tenint l’impuls polític necessari des de dins». En aquesta línia Ubach va assenyalar que «l’acord és la prioritat per Andorra i per avançar en les negociacions és essencial el suport del Govern d’Espanya». A més, el ministre espanyol va refermar el seu recolzament anunciant que «aquestes negociacions seran una prioritat durant la presidència espanyola al consell [europeu] en el segon semestre de 2023».


La titular de la cartera d’Afers Exteriors va remarcar que la negociació és un dels temes més «complexos» en les reunions que manté amb el seu homòleg espanyol. I, aquest va insistir que «l’acord [...] és complicat perquè involucra a més països», i per això va remarcar que «hi ha moltes competències que estan a Brussel·les i perquè la relació pugui ser més fructífera insistim en la necessitat d’aquest acord». Ubach a més va afegir que «tot i que és un procés llarg Espanya sempre ens ha escoltat i ha mostrat la seva sensibilitat respecte a les especificacions sobre els assumptes andorrans».


Paral·lelament també es va acordar l’enviament per part del Govern espanyol de 20.000 vaccins addicionals que s’afegeixen a les ja enviades, i que va sol·licitar el Govern. De fet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va aclarir que aquests són de Pfizer i que es destinaran tant per a no vacunats com per a tenir una reserva per a una possible revacunació futura. A més, Albares també va manifestar, respecte a l’aeroport Andorra - Seu d’Urgell, que «s’ha culminat l’aprovació, gràcies al treball d’AESA i Enaire, de les maniobres d’aproximació per garantir la plena operativitat comercial de l’aeroport».


D’altra banda, ambdós ministres van manifestar les seves postures coincidents per a la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP) corresponent a l’edició número 26 i que se celebrarà a Glasgow (Escocia). El titular espanyol va ressaltar «el desig d’una ambició climàtica», i Ubach va emfatitzar en la necessitat de treballar per sumar esforços contra el canvi climàtic. A més, Albares també va manifestar les posicions coincidents dels dos Governs sobre la candidatura que comparteix Andorra amb Espanya i França, pel patrimoni mundial de la Unesco sobre els béns de la construcció de l’Estat dels Pirineus: Principat d’Andorra.


Pel que respecta a l’estat actual de les relacions dels dos països, ambdós titulars van coincidir que aquestes passen per un moment «excel·lent», tal com va descriure Albares. Aquest va destacar tant el viatge d’estat que van realitzar els reis d’Espanya el passat març i la celebració del XXVII Cimera Iberoamericana. Respecte a aquesta, Albares va manifestar que «felicito la ministra i al Govern d’Andorra per l’èxit de l’esdeveniment». A més també va destacar que «eren unes condicions molt difícils per poder realitzar un acte d’aquest tipus i Andorra ho va fer amb un gran èxit». En aquest sentit, Ubach va manifestar que «la cimera ens va servir per bastir ponts per entendre’ns mitjançant l’efecte del multilateralisme». Finalment, la titular d’Afers Exterior va mostrar la seva satisfacció pel primer encontre celebrat, i va destacar «les bones relacions d’amistat, que han permès tenir uns enteniments prolífics tal com ho demostren els nombrosos convenis que hem realitzat». Ubach va aprofitar també per convidar al ministre Albares a visitar el Principat per tal de poder continuar el diàleg polític. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT