L’Oficina Covid segueix desenvolupant un paper primordial en el control de la pandèmia del coronavirus a Andorra. Malgrat el descens de la incidència de les darreres setmanes, el dispositiu es manté actiu per traçar els infectats i els seus contactes per evitar una propagació descontrolada del virus. En aquest sentit, el director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, va posar en relleu la velocitat amb la qual el servei executa aquesta tasca en comparació amb altres països. En concret, el director va fer referència al desafiament diari al qual fan front per tal que «tots els positius d’un sol dia estiguin cribrats, identificats, i els seus contactes trucats i aïllats», en definitiva, «per tal que al final del dia tinguem la certesa que hem entrat en contacte amb totes les persones que han resultat positives durant aquell dia». «Crec que això és un tret diferencial respecte d’altres països: la velocitat que podem traçar, cribrar i programar una prova», va posar en relleu Bartolomé, que va considerar que «és apassionant poder afrontar aquest repte diari».
En aquests moments, l’activitat a l’Oficina Covid és de nivell 1, segons el seu responsable, un grau que suposa «al voltant d’uns 10 casos al dia de mitjana», xifra que es tradueix en uns 60 o 70 casos actius a la setmana. Aquesta situació respon al fet que «encara es produeixen focus de contagi que poden afectar 15, 20 o 30 persones», tot i puntualitzar que «que no acabem de baixar d’aquest nivell, no deixa de ser un nivell d’una certa comoditat». De fet, el mateix Bartolomé ha pogut viure des de dins l’evolució de la pandèmia a Andorra: «Vaig arribar el 15 de novembre del 2020, en un moment en què hi havia entre 900 i 800 casos actius. És a dir, hi havia més de 10 vegades més la feina que hi ha ara». És per aquest motiu que, actualment, hi ha «un equip cohesionat i reduït» d’una vintena de persones «col·laborant de forma permanent», tot i que es poden reforçar en cas que es produeixin «puntes de feina». En concret, el departament es divideix en quatre àrees: l’operativa, encarregada de fer el seguiment i organitzar les proves diagnòstiques; la d’escoles, centrada específicament en el seguiment de la incidència dels centres educatius; la tècnica, que interpreta la part epidemiològica i de context per suggerir les mesures necessàries; i l’administrativa.
Sigui com sigui, l’activitat al servei està assegurada fins al juny del 2022, moment en el qual «es tornarà a fer una avaluació de la situació per dimensionar el futur de l’Oficina Covid». «Com a servei públic, s’haurà de veure si ha de reorientar-se, si encara existeix la Covid, si passem a donar suport a altres activitats…», va reflexionar Bartolomé, que també va incidir que «quan parlem de la pandèmia, el que diem per avui, demà canvia», i recordant que «per ara, sembla que anem cap a un aterratge les pròximes setmanes i mesos, però la variant delta tampoc l’esperàvem ni tan aviat ni tan virulenta com va ser».
Un esforç conjunt
Més enllà de la seva feina, des de l’Oficina Covid han pogut constatar un canvi d’actitud per part de la població, que segons Bartolomé, «cada cop en sap més i pren més mesures». Això, juntament amb altres mecanismes que s’han posat en marxa i «l’impacte evident de la vacunació», han contribuït de forma directa en la disminució de la incidència i el millor estat epidemiològic del país. Així, el director va incidir que «l’Oficina Covid forma part de la columna vertebral del sistema de protecció del país, però aquest engranatge inclou des de particulars a empreses, associacions, col·lectius…». «Hi ha moltíssima gent que està treballant molt fort per evitar la transmissió», va incidir.
Així mateix, el responsable del departament va afirmar que «la resposta majoritària acostuma a ser positiva» quan s’informa les persones que han estat contactes d’un positiu, tot i que algunes vegades «la primera impressió no sempre és favorable» pel fet que «pot representar un petit daltabaix personal i familiar». Per això, els traçadors «intentem acompanyar les persones amb totes les mesures possibles per fer-li aquesta notícia el més fàcil de portar».