PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Es detecten 28 casos de càncer de mama des del gener del 2020

Creix el nombre de dones citades en l’edició bianual actual del Programa de detecció precoç

Per El Periòdic

La revisió d’unes mamografies.
La revisió d’unes mamografies. | El Periódico de Catalunya / Ferran Nadeu

El Programa de detecció precoç del càncer de mama ha permès diagnosticar 28 casos des del gener del 2020. Així ho va comunicar el Govern, amb motiu de la celebració del Dia mundial contra el càncer de mama, avui 19 d’octubre, a la vegada que va informar que des de la posada en marxa del pla, s’han diagnosticat 134 dones afectades per aquesta patologia.

Entrant al detall de l’actual edició, que va arrencar el gener de 2020 –les campanyes són bianuals–, fins a la data s’han detectat aquests 28 casos entre les 5.395 dones que s’han fet la mamografia de control. Així mateix, cal tenir en compte que per la ronda actual, s’han enviat 12.132 cartes a dones en edat elegible, que en aquesta edició s’ha ampliat, passant dels 50 als 69 anys, a estirar la data límit fins als 74 anys. Aquesta serà la setena edició del programa, que va posar en marxa el 2008 el Ministeri de Salut conscient que es tracta d’una malaltia que suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats, i que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta. 

Per aquest motiu, any rere any han ampliat el nombre de dones citades, començant per 8.300 i fins a les més de 12.000 actuals. I de la mateixa manera, també ha crescut les dones que s’hi han adherit, passant de les 1.600 de la primera edició a les gairebé 5.400 fins al 30 de setembre –la passada edició es va assolir el nombre màxim, amb 5.767 proves–. També cal posar en relleu que els actuals 28 casos detectats suposen la xifra més alta mai registrada en aquests controls bianuals, superant els 25 casos detectats en l’edició dels anys 2016 i 2017.

Les dones són convidades en participar al programa per carta, on se’ls ofereix la possibilitat de fer-se la mamografia de control. Una vegada aquesta s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, se les torna a convocar al cap de dos anys per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents. A més, el Govern també va exposar que diferents centres radiològics del país participen en el programa, i que els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens.

El rosa pren el carrer

Per la seva banda, Assandca i Vall Banc van recordar les accions que tenen previstes en el marc del Dia mundial contra el càncer de mama. En primer lloc, avui es posa a la venda la Polsera Solidària per recaptar fons per a la malaltia. Es podran adquirir a les carpes d’Assandca situades davant de les seus de Vall Banc: a la plaça Rebés d’Andorra la Vella i a l’avinguda Carlemany d’Escaldes-Engordany, i també en altres establiments col·laboradors. I de cara al vespre, alguns edificis de la vall central com l’Església de Sant Esteve d’Andorra la Vella o la seu central de Vall Banc, s’il·luminaran de color rosa per commemorar la jornada.

Paral·lelament, l’entitat també posa en marxa un menú de 10 dies dirigit a la prevenció i elaborat per la dietista i nutricionista Marta Pons; i farà una campanya publicitària per posar en relleu la importància d’anar al ginecòleg en cas de símptomes compatibles amb la malaltia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT