PUBLICITAT

Andorra la Vella

El nou edifici d’Andorra Telecom arrencarà a la primavera del 2025

S’anomenarà Node, tindrà diferents nivells i zones verdes i costarà 16 milions d’euros

Per Victoria Gómez Pérez

La previsió és que els treballs s'iniciïn el setembre del 2022
La previsió és que els treballs s'iniciïn el setembre del 2022 | ANDORRA TELECOM

Un node és un «espai en què conflueixen connexions, relacions i punts estratègics». I justament això és el que el despatx Orteu Riba Arquitectes ha buscat en el disseny de la nova seu d’Andorra Telecom, que deixa enrere la frustració del The Cloud i s’obre pas amb Node. Es tracta d’un espai avantguardista, amb diferents nivells i zones verdes que estarà enllestit durant la primavera del 2025 i tindrà un cost aproximat de 16 milions d’euros. «Ara tenim set mesos de preparació i quatre més perquè les constructores elaborin els pressupostos, així que la previsió és que les obres comencin el setembre de l’any que ve», va informar el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres. 

El projecte neix «com a materialització d’un canvi de mentalitat en l’arquitectura i en tot el que ens envolta, una filosofia que gira al voltant d’una nova forma de veure el món, prioritzant el benestar humà, la sostenibilitat, el respecte per la natura i les últimes tecnologies», va explicar el cap del projecte, Xavier Orteu. Així mateix, va assegurar que la nova seu «no vol ser un edifici imponent», sinó transmetre «tranquil·litat i serenitat» a tots els veïns, ciutadans i turistes que transiten pel bell mig de l’avinguda Meritxell. «Pretenem esdevenir un lligam dels diversos ambients, fluxos, minimitzant el seu impacte volumètric, esponjant la densa trama urbana i expandint l’espai exterior», va afegir.

Un dels punts clau perquè aquesta proposta fos la guanyadora del concurs d’idees llençat per la parapública ha estat l’estratègia bioclimàtica d’Orteu. En aquest sentit, l’arquitecte va destacar que s’ha triat la fusta com a element de construcció principal en «una aposta econòmica, però també ecològica», així com la construcció d’una «coberta vegetal» que aportarà «vitalitat i salut» a la infraestructura. «El més important per a nosaltres és que s’han volgut respectar molt els entorns i deixar el màxim espai públic», va reconèixer Torres, tot mostrant-se convençut que l’obra suposarà un «bon dinamitzador» de la zona, ja que a banda de les oficines i l’agència comercial d’Andorra Telecom, també acollirà un espai cultural al soterrani i uns despatxos que ocuparan empreses tecnològiques, com Actua. «Creiem que es convertirà en un edifici emblemàtic del país», va sentenciar el ministre. 

En una línia similar, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, malgrat admetre que li hauria agradat més que en el terreny s’hi construís una plaça pública, va considerar que el museu que s’ubiqui a Node suposarà un «atractiu turístic molt important» que es podria convertir en un «referent» per a la parròquia. A més, tenint en compte que per les oficines d’Andorra Telecom hi passen cada any unes 100.000 persones, més la gran quantitat de treballadors habituals, «es donarà molta vida al barri».

El director general de la companyia, Jordi Nadal, per la seva banda, va posar en relleu que «un edifici públic té una doble responsabilitat perquè ha de respondre a les necessitats internes i alhora millorar l’entorn on se situa». I va afegir: «Estem segurs que Node aconseguirà sumar totes les sinergies per donar resposta als reptes i expectatives que un edifici d’aquestes característiques planteja». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT