Search
Close this search box.
Lídia López

Prop de 50.000 vehicles entraran al Principat durant el pont del Pilar

Mobilitat fa una crida a la població del país per minimitzar l’ús del cotxe particular, tant dilluns com dimarts

Gairebé 50.000 vehicles entraran a Andorra durant els quatre dies del pont del Pilar. Aquest és el càlcul del Departament de Mobilitat, que ahir va presentar el dispositiu especial per mantenir tant com es pugui la fluïdesa del trànsit a les carreteres del Principat durant aquests dies. «Es tracta d’un episodi de festivitat força llarg, i de fet, esperem que des del divendres al vespre hi hagi una entrada important de vehicles per la frontera hispanoandorrana», va indicar el director de Mobilitat, Jaume Bonell, que també va exposar que el dispositiu fa una distinció entre les jornades del cap de setmana i les del dilluns i dimarts.

En aquest sentit, el departament espera que els dies de més entrades des d’Espanya siguin dissabte i dilluns, amb uns 9.000 vehicles cada dia. Per aquest motiu, a partir de les 07.30 hores i fins a les 15.00 –es pot allargar la seva finalització en cas de convenir– es posarà en marxa un carril doble al centre de Sant Julià de Lòria, en el tram comprès entre la rotonda de Fontaneda i la plaça Laurèdia. Així mateix, el Servei de Circulació lauredià, i segons va confirmar el seu cap, Àlex Gil, cobrirà aquesta rotonda on es produeix «una convergència molt important de cotxes». De fet, aquesta acció és la que se sol implementar darrerament tots els dissabtes per facilitar l’accés al país des de la frontera hispanoandorrana, i que Gil va apuntar que «en fem un balanç molt positiu». 

Pel que fa a les entrades els altres dies, el diumenge està previst que arribin des d’Espanya 8.000 vehicles i que 7.000 més ho facin el dimarts. No obstant això, en el cas del dia 12, l’acció més important serà de sortida, que des de Mobilitat situen a partir de mig matí i d’unes 10 hores de durada. Per aquest motiu, es posarà en marxa un doble carril a Santa Coloma, des del pont de Madrid i fins a la mateixa frontera a partir de les 06.00 hores i previst fins a les 18.00, si bé, hi haurà agents situats al pont de la Palanca –a tocar del parc de Bombers– per derivar la circulació entre la CG-1 i l’avinguda d’Enclar i evitar retencions de gran magnitud en aquestes vies. «Les derivacions es faran per evitar el col·lapse, perquè podrem traslladar les cues, però no eliminar-les», va declarar el director de Mobilitat.

Per la seva banda, el director adjunt de la Policia, Bruno Lasne, va compartir que des del cos d’ordre estan en contacte diari amb la Policia Nacional d’Espanya per la frontera –es podrà activar el doble carril tant d’entrada com de sortida del pas fronterer–, amb la Guàrdia Civil per la duana i amb els Mossos d’Esquadra per la circulació al Pirineu.

En definitiva, d’aquests prop de 50.000 vehicles que s’espera que arribin entre el 9 i el 12 d’octubre, 33.000 ho faran des de la frontera hispanoandorrana i els 17.000 restants ho faran des de França. Una xifra, la darrera, corresponent a la d’un cap de setmana habitual de tardor.

En bus o a peu

No obstant això, Mobilitat és conscient que els dies que hi pot haver més dificultat en la circulació dins del país són el dilluns i el dimarts, pel fet que confluiran els visitants espanyols amb la vida quotidiana dels residents al país. «Es preveuen molts moviments de mobilitat a escala interna aquests dies», va recalcar Bonell. Per aquest motiu, des del servei van animar a la població que limiti tant com pugui l’ús de l’automòbil particular, i en cas d’haver-ho de fer, s’informi de l’estat del trànsit abans. En definitiva, Mobilitat va fer una crida per fer ús del transport públic i potenciar els desplaçaments a peu durant aquests dos dies.

Cal tenir en compte que aquest dispositiu se centra a les parròquies de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, ja que no es preveuen tants desplaçaments a les valls d’Orient i del Nord. I, per tal de garantir-ne l’eficiència, el pla estarà coordinat per la Policia, que comptarà amb el suport dels Serveis de Circulació de les tres parròquies implicades. En aquest sentit, més enllà del trànsit, Lasne, va detallar que es reforçaran també les patrulles i els agents –tant uniformats com de paisà– a les zones de vianants per tal d’evitar delictes contra el patrimoni.
Paral·lelament, el director adjunt també va exposar que, de cara al dissabte i amb motiu del partit de seleccions entre Andorra i Anglaterra, hi haurà dispositius dins i fora de l’estadi i als llocs de confluència dels 800 aficionats que s’espera que arribin al país. A més, també va confirmar que hi haurà quatre o cinc membres del servei d’intel·ligència de la policia anglesa per controlar les persones vetades en aquests partits. 

Nou aplicatiu per conèixer la mobilitat fronterera a temps real

Aprofitant la festivitat del país del sud, Mobilitat posarà a disposició un sistema de seguiment de les dades del trànsit a temps real, i en concret, del moviment fronterer registrat. D’aquesta manera, a través de la pàgina web del servei, hi haurà estadístiques al minut de les entrades i sortides de vehicles en ambdues fronteres, i amb una distinció en funció de la seva nacionalitat. Per exemple, en finalitzar cada jornada, es podran consultar les xifres totals d’entrades i sortides per ambdues fronteres i la proporció d’aquests segons el seu lloc d’origen –a partir de les matrícules que porti el cotxe–. Paral·lelament, seguiran actius els canals de comunicació habituals del departament, com ho són els perfils oficials a les xarxes socials, la mateixa pàgina web, l’aplicació de Mobilitat –que compta amb la mateixa informació de la web–, les càpsules informatives a la televisió i ràdio nacionals, o per telèfon a través del número 1802 1802.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu