PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern emet 175 milions d’euros de deute i els col·loca a 20 anys

Es tracta del venciment més llarg mai aconseguit pel país, que ha elevat la mitjana de 4,2 a 6,9 anys

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de l’edifici administratiu del Govern.
Imatge d’arxiu de l’edifici administratiu del Govern. | Maricel Blanch

Andorra ha tancat amb èxit la segona emissió de deute internacional, col·locant el mateix dia de la seva sortida un total de 175 milions d’euros. En aquest sentit, l’element més destacat d’aquesta operació, i tal com va posar en relleu el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, és que, per primera vegada, el Principat ha pogut col·locar-ho amb un venciment de 20 anys. «Esperem que aquest venciment es pugui repetir en el futur perquè és un element que aporta resiliència financera al país», va declarar Jover.

Segons va informar el titular de Finances, l’emissió es va desenvolupar el darrer dimarts, obrint-se al matí i tancant-se en la mateixa tarda. Cal recordar que, el mes d’abril d’enguany, el Govern ja va desenvolupar la primera emissió de deute internacional, si bé la principal diferència és que l’actual ha estat privada. També hi ha diferències notables en les condicions en les quals s’ha aconseguit aquesta operació: es duplica el venciment de 10 a 20 anys, i l’interès passa d’1,25 a 1,75 –cal esmentar que l’emissió de l’abril va ser en forma de bons verds i va tenir un import de 500 milions–. En relació al segon element, Jover va posar en relleu que «quan es tracta de més venciment, el tipus d’interès va a l’alça», i va compartir una dada per simbolitzar el bon resultat, al seu parer, pel Principat: la darrera vegada que es va fer una emissió que va comptar amb un tipus de l’1,75 va ser en l’última emissió nacional, però que va tenir un venciment de només cinc anys. Per tot plegat, el ministre va considerar que aquesta operació i les seves característiques eren una «molt bona notícia».

Pel que fa als països on s’havia col·locat aquesta emissió, el titular de Finances va detallar que França havia estat el país que més havia recepcionat, amb un total de 50 milions, seguit dels bancs andorrans amb una quantitat similar –49 milions–. El ministre també va destacar la «forta demanda» d’Israel –40 milions–, i d’altres Estats europeus com Àustria, Alemanya, els països escandinaus o Itàlia. Així mateix, també va puntualitzar que els bancs encarregats de desenvolupar l’operació havien estat tant nacionals com internacionals –Andorra va treballar amb Crédit Agricole i Banco Santander per a l’anterior emissió–. 

D’altra banda, Jover també va exposar que, inicialment, la idea de l’Executiu era de fer una emissió lleugerament inferior, entre els 100 i els 150 milions d’euros. Però, tenint en compte «la bona rebuda», es va optar per ampliar-ho fins als 175. Sigui com sigui, aquesta quantia està dins del marge aprovat per decret a l’abril pel mateix Govern, i que situava en un import màxim de 1.200 milions d’euros el programa d’emissió de deute.

Més maturitat del deute

En darrera instància, el ministre va incidir que gràcies al resultat d’aquesta emissió de deute «augmenta de forma notable la maturitat mitjana del deute andorrà», que passa dels 4,2 anys que hi havia fins ara fins als 6,9 anys, una dada que tal com va posar l’accent el Govern, és la xifra de maturitat del deute més alta de la història del país. «És una senyal molt forta de resiliència financera», va insistir Jover. Al voltant d’això, i fent la vista més enrere, el titular de Finances va recalcar que el venciment mitjà del deute del país a l’inici de la passada legislatura –amb Demòcrates al capdavant– era de només un any, i que en aquest període «hem multiplicat el termini per gairebé set vegades».

Aquest aspecte és especialment destacable, segons el titular de Finances, perquè és un element que tenen molt en compte les empreses de rating financer. En definitiva, Jover va valorar que «aquesta operació ens fa tancar molt bé les previsions que teníem al respecte per aquest any». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT