Andorra la Vella
La mascareta surt de les aules
Benazet reconeix que s’està vivint un «petita onada», amb una taxa de reproducció d’1,26
L’ús de la mascareta a les aules deixa de ser obligatori. Aquesta és una de les mesures que ha decaigut en el darrer alleugeriment de les restriccions aprovat ahir durant el Consell de Ministres i tal com va confirmar en la roda de premsa posterior el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va detallar que tots els alumnes s’hi podran acollir – fins ara, l’havien d’utilitzar els infants a partir dels 8 anys–. També la podran deixar els professors si tenen la pauta completa de vacunació. En canvi, els docents no vacunats hauran de mantenir-la, i es demanarà que doni visibilitat a la boca en els cursos de maternal i primer cicle de primera ensenyança –també per aquells que, voluntàriament, la vulguin mantenir–.
Aquesta no és l’única novetat als centres educatius, on també s’han actualitzat els protocols d’aïllament. D’una banda, les famílies podran escollir si fan l’aïllament domiciliari o si porten l’infant a classe sotmetent-se a proves per comprovar que no s’hagi contagiat –cinc d’antígens i una TMA–. I per la seva, el professorat podrà impartir classes a l’aula fent-se igualment testos per descartar la infecció –un test d’antígens i una TMA–.
Altres decisions en el marc de la gestió de la pandèmia va ser l’opció als esportistes federats perquè puguin entrenar-se sense mascareta, sempre que ho facin en grups estables. A més, als gimnasos, es redueix la distància intrapersonal en els grups de classes dirigides, que passen a poder tenir 20 persones. Així mateix, i tenint en compte el bon desenvolupament de les dues primeres jornades amb discoteques obertes, com va reconèixer Benazet, els pubs i les sales de ball també podran acollir-se a l’estudi i funcionar amb el mateix protocol que les discoteques. Finalment, el Govern també va aprovar que s’ampliï l’aforament al 50% els parcs infantils interiors, xifra que també guanyen les sales recreatives, que també podran obrir fins a les 03.00 hores. En aquest sentit, el ministre també va incidir que aquest marge horari de funcionament de l’oci nocturn no tenen previst d’ampliar-lo pròximament, pel fet que es va escollir «de forma prudent», malgrat les queixes del sector de les discoteques pel fet de compartir tancament amb els bars. Tot i això, va declarar que «la nostra voluntat és tornar als horaris d’abans de la pandèmia».
Repunt epidemiològic
Pel que fa a l’actualització sanitària, el titular de Salut va confirmar que amb l’increment de la incidència del coronavirus les darreres jornades, s’estava produint una «petita onada» amb més casos que setmanes enrere però que «preocupen menys» pel fet que «la transmissió és més lenta i els casos menys greus». En les darreres 24 hores, s’havien detectat 13 casos nous i fins als 15.284, mentre que els actius se situaven en els 103 i la taxa de reproducció era d’1,26. I sobre la població escolar, el ministre va informar que hi havia tres aules confinades totalment i sis parcialment, a la vegada que va compartir que el brot detectat en un centre d’Escaldes-Engordany «s’està apagant». No obstant això, Benazet va anunciar que s’estava investigant un possible brot en una entitat pública, on s’havien detectat sis positius en la Covid-19.
En darrera instància, i davant les preguntes de la premsa, el ministre va confirmar que l’Executiu, i més concretament, el comitè científic que analitza les decisions sanitàries al voltant de la pandèmia, està atent a les novetats i decisions mundials que es prenen pel que fa a l’aplicació de terceres dosis. En aquest sentit, va afirmar que «l’abastiment de vacunes no és un problema» perquè «estem a punt de rebre una nova partida de Pfizer d’unes 2.500 o 3.000 dosis», i recalcant que el Principat té una reserva de 15.000 vacunes amb França i Espanya respectivament, a banda d’apuntar que, actualment, no hi ha ruptura d’estoc com fa mesos.