ESCALDES-ENGORDANY
Bars, restaurants i oci nocturn podran obrir fins a les 03.00 hores
Les discoteques tindran un aforament del 70% i l’ús de la mascareta a l’interior no serà obligatori
L’oci nocturn reobre aquest divendres després d’un any i mig de tancament i podrà fer-ho fins a les 03.00 hores. Malgrat que el ball encara no estarà permès, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar que no caldrà dur mascareta, sempre que el local compleixi amb el protocol marcat per un control d’accés estricte mitjançant el certificat de vacunació o una prova diagnòstica negativa de majors de 18 anys, un aforament del 70% i uns requisits de ventilació. «L’estudi observacional que desenvoluparem al llarg del mes d’octubre servirà per valorar la circulació del virus en aquesta mena d’establiments», va assenyalar Benazet, que també va informar que el permís de tancament fins a les 03.00 també inclou els bars i restaurants.
Quant a l’actualització sanitària, el ministre va informar que en les darreres 24 hores s’havien detectat 17 casos nous, que elevaven la xifra d’actius fins als 80. Així, el nombre de positius des de l’inici de la pandèmia és de 15.209, mentre que les defuncions es mantenen en 130 i tant la planta Covid del Cedre com l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell continuen sense pacients ingressats. Quant a la població escolar, Benazet va explicar que actualment hi ha quatre aules sota vigilància activa total i quatre sota parcial pel brot a l’escola andorrana de primera ensenyança d’Escaldes-Engordany. Tot i que en un principi va afectar només una aula de sisè, ahir també es va haver de confinar una de cinquè perquè «els alumnes d’ambdós cursos comparteixen alguns àmbits socials». Per aquest motiu, Salut va decidir realitzar un cribratge a 53 persones, el resultat del qual es donarà a conèixer al llarg del dia d’avui. Amb tot, el ministre va reconèixer que aquest brot «preocupa de forma lleugera», perquè «no té cap impacte sanitari».
Així mateix, el titular de Salut va posar en relleu que el 67% de les persones diagnosticades en la darrera setmana són no vacunades, ja que corresponen a edats molt joves. «Proporcionalment, però, aquestes xifres demostren que els no vacunats tenen sis vegades més possibilitats d’agafar el virus», va assenyalar. D’aquesta manera, el 78,2% de la població vacunable ha rebut com a mínim una dosi i el 74,5% la pauta completa. Pel que fa a la franja de 12 a 15 anys, el 64,8% té com a mínim una dosi. En una línia similar, Benazet va anunciar que a partir d’ara tots els tests diagnòstics que es facin de manera voluntària s’hauran de pagar i que els professionals sanitaris que no estiguin immunitzat també hauran d’assumir el cost, encara que la prova formi part d’un cribratge laboral. Tot i això, el ministre va destacar que el 90,24% del personal del SAAS ja està vacunat i, tenint en compte el percentatge que ha passat recentment la malaltia, només quedaria un 5% sense vacunar. «El nivell [de vacunats] és més elevat que el de la majoria de la població», va posar en relleu Benazet.
També cal esmentar que aquest dimarts el Ministeri de Salut i Ski Andorra es van reunir per definir el protocol durant la temporada d’hivern, tot i que el ministre no va desvelar molts detalls i es va limitar a afirmar que «estem treballant perquè la pròxima temporada de neu sigui el més normal possible».
Finalment, el SAAS va llençar un concurs públic nacional ordinari per a la contractació d’un servei de recepció de trucades de l’aplicació AndorraSalut, tal com es va publicar ahir al BOPA. Des del Govern, van informar que l’adjudicació és necessària a causa del gran nombre de trucades que està rebent tant el Ministeri de Salut com el SAAS sobre el funcionament de l’aplicació. Aquest servei servirà per resoldre els dubtes al voltant tant de la descàrrega de l’aplicació com dels registres i les funcionalitats. Les empreses tenen fins al 27 d’octubre per presentar les seves ofertes i el guanyador del concurs se sabrà el pròxim 3 de novembre.