PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern preveu atorgar 1.400 ajudes a l’habitatge de lloguer

La dotació prevista serà de 3,1 milions d’euros i la convocatòria s’obrirà dilluns i acabarà el 29 d’octubre

Per Andreu Rubert

La ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i el director del departament d'Afers Socials i Joventut, Joan Carles Villaverde, durant la presentació de la nova convocatòria d'ajuts a l'habitatge de lloguer 2022.
La ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i el director del departament d'Afers Socials i Joventut, Joan Carles Villaverde, durant la presentació de la nova convocatòria d'ajuts a l'habitatge de lloguer 2022. | ANA/L.G.

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, amb el director d’Afers Socials i Joventut, Joan Carles Villaverde, va presentar ahir la convocatòria per als ajuts a l’habitatge de lloguer del 2022. La ministra preveu que el nombre de sol·licituds per a l’any vinent sigui similar a l’exercici anterior, quan es van atorgar 1.395 ajudes. La dotació destinada serà de 3,1 milions d’euros, que suposa un increment del 41,5% respecte al pressupost pactat en l’exercici d’enguany, i el termini per a les sol·licituds arrencarà el pròxim dilluns i finalitzarà el 29 d’octubre, ambdós dies inclosos.


La ministra va manifestar que la dotació destinada per als ajuts es fa tenint en compte que la partida inicial amb què es va començar el 2021 era inferior com a conseqüència de la pandèmia i, per tant, es va fer una convocatòria extra durant els mesos de maig i juny. És per això que «vam realitzar una ampliació de crèdit, d’uns 600.000 euros» va recordar Pallarés. Aquest increment que es va realitzar ja s’ha tingut en compte i, d’aquesta manera, la dotació per al 2022 compta amb aquest augment del 41,5% respecte a l’any anterior. Així i tot, la titular de la cartera d’Afers Socials va matissar que «si la situació econòmica de les famílies millora per poder tenir una professió activa, la nostra esperança és que aquest nombre es pugui reduir».


Els destinataris d’aquests ajuts seran persones i famílies que no superin el llindar econòmic i que compleixin els requisits. Respecte als termes a complir per aquesta edició, la titular d’Afers Socials va avançar que «no hi ha cap canvi en relació amb els requisits de l’any 2021». Així doncs, haver residit un mínim de cinc anys al país, disposar d’una assegurança de responsabilitat civil o no tenir uns ingressos superiors a 1,2 vegades el LECS personal o familiar anual, seran de nou alguns dels requisits a complir per al 2022. Amb tot, també cal tenir en compte que «no serà un motiu desfavorable el fet de superar la renda màxima, sempre que aquest sigui l’únic requisit que no es compleix», va apuntar Villaverde.

Col·lectius més afavorits

El director general d’Afers Socials va ressaltar que els integrants pertanyents a col·lectius com els joves, persones grans, famílies monoparentals, persones amb discapacitat, dones en situació econòmica desavantatjosa i famílies nombroses rebran un «35% de la col·laboració sobre la renda». De fet, i seguint en aquesta línia, tant Pallarés com Villaverde van asseverar que aquests percentatges està distribuït d’aquesta manera perquè, en l’exercici actual, «de les 1.395 famílies, les famílies monoparentals van representar un 31% de les demandes, les persones grans un 20%, els joves un 7% i els altres, població general, el percentatge restant, un 28%».


Un altre dels assumptes que es va esmentar són els imports màxims de renda mensual establerts. El ventall d’aquests anirà des d’un membre, on haurà de tenir 657 euros d’import màxim mensual, fins a 10 membres amb 930 euros. A més, Villaverde va aprofitar per avançar també que «s’ha arribat a un acord amb els convenis signats amb les companyies elèctriques». D’aquesta manera, els beneficiaris de les ajudes també podran sol·licitar obtenir la tarifa elèctrica bonificada durant el període que la prestació econòmica estigui vigent. Aquesta tarifa eximeix del pagament del terme de potència contractat fins a 8,8 quilowatts i, com van assenyalar, pot representar un estalvi mensual d’entre 4,39 i 13,24 euros, depenent del cost de tarifes aplicables.


Finalment, la ministra va explicar respecte als projectes iniciats per garantir una llar que «la situació requereix temps per a dur a terme les mesures», i és per això que «pensem que l’any vinent hauríem de mantenir aquestes ajudes perquè les polítiques aplicades a l’habitatge mai són immediates». Les sol·licituds s’hauran de descarregar del Web www.tramits.ad, i es presentaran a l’edifici administratiu del servei de tràmits del Govern o a les mateixes diligències dels diferents comuns del Principat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT