PUBLICITAT

Andorra la Vella

14 positius en un brot a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany

Actualment hi ha vuit aules confinades, cinc de les quals formen part del centre escaldenc

Per Victoria Gómez Pérez

Alumnes a l’aula el primer dia d’escola.
Alumnes a l’aula el primer dia d’escola. | SFGA / C. Esteve

Salut ha detectat un «petit brot» a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany que suma un total de 14 casos positius. Segons va explicar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, actualment hi ha vuit aules confinades en tot el sistema educatiu, cinc de les quals pertanyen a l’escola andorrana escaldenca: tres es troben sota vigilància total i dues sota vigilància parcial. Amb la voluntat de garantir la màxima seguretat, el ministre va informar que durant el dia d’avui es realitzarà un cribratge a tots als alumnes del curs afectat, ja que no es descarta l’aparició de més casos. Tanmateix, hi ha una aula sota vigilància parcial a Formació Professional, una total de primera ensenyança a l’escola d’Ordino i una altra sota vigilància parcial a l’Àgora.

A trets generals, Jover va informar que en les darreres 24 hores s’han detectat 13 casos nous («molts dels quals formen part del brot de l’escola d’Escaldes-Engordany»), que eleven la xifra d’actius fins als 65. Així, des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 15.153 positius i un total de 14.958 altes. Les defuncions fins a la data es mantenen en 130. Quant al Pla de vacunació ja s’han administrat 103.595 vacunes –53.485 corresponents a primeres dosis, 49.892 a segones i 218 a terceres–.

Amb tot, Jover va assegurar que «ens trobem en una fase molt positiva de la crisi sanitària», motiu pel qual el Consell de Ministres va decidir ahir alleugerir un seguit de mesures. D’aquesta manera, s’augmenta de vuit a 10 el màxim de persones per taula als interiors dels bars i restaurants i de 10 a 20 el màxim de persones per taula als exteriors. 

Pel que fa a les reunions de feina, el nombre màxim de persones que poden assistir-hi és de 10, però es pot ampliar sense límit si tots assistents estan immunitzats o bé presenten una prova diagnòstica negativa. En aquests casos, es pot o bé prescindir de la mascareta, o bé de la distància de seguretat d’1,5m entre col·legues.

Així mateix, i en matèria d’esdeveniments esportius o culturals, a partir d’aquesta mitjanit es permet el públic amb un aforament màxim del 50% en els recintes tancats i del 70% si tenen lloc en espais a l’aire lliure. L’aforament màxim pot ampliar-se fins al 100% si es disposa d’un protocol validat pel Ministeri de Salut i els assistents estan immunitzats o presenten una prova diagnòstica negativa.

Finalment, Jover va declarar que en els centres sociosanitaris si tant el visitant com el resident estan immunitzats, no és necessari que es realitzin una prova diagnòstica abans de la visita. Si tant el resident al centre sociosanitari com els familiars o amics estan immunitzats, tampoc cal que el resident es realitzi una prova diagnòstica abans de sortir.

En matèria econòmica, el Govern va aprovar la derogació de la flexibilització de les ajudes per desocupació involuntària. El ministre Portaveu ho va justificar tot apel·lant al descens evident de demandants de feina que consten al Servei d’Ocupació: «Al mes d’agost n’eren 670 i avui [ahir] en són 627. Al juliol, 175 persones rebien la prestació i a l’agost es van reduir a 138», va manifestar Jover, que també va recordar que en el moment més crític de la crisi sanitària va arribar a haver-hi 1.873 inscrits al Servei d’Ocupació. «El nombre d’inscrits baixa i el nombre d’ofertes puja», va afegir.


Passaport a les estacions?

En un altre ordre de coses, cal destacar que aquesta setmana França ha anunciat que estudia demanar el Certificat Covid a les estacions d’esquí. «El passi de Salut ha demostrat la seva eficàcia perquè permet practicar activitats amb total seguretat sanitària. És molt important, perquè hi ha una demanda pública de salut, i ha demostrat que també es pot combinar amb un bon manteniment de la facturació», va declarar dilluns el ministre de Turisme gal, Jean-Baptiste Lemoyne. En aquest sentit, Jover no va esclarir quina serà la situació a les estacions d’esquí del Principat, si bé va reconèixer que «l’hivern passat va ser molt difícil i des del Govern farem tot el possible perquè aquest sigui millor». El ministre tampoc va voler donar més detalls en relació amb la reobetura de l’oci nocturn prevista per divendres que ve. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT