PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La mascareta deixa de ser obligatòria per anar pel carrer

La restauració amplia el nombre de comensals de vuit a 10 a l’exterior i de sis a vuit a l’interior

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge d’arxiu de quan la mascareta va començar a ser obligatòria per anar pel carrer.
Imatge d’arxiu de quan la mascareta va començar a ser obligatòria per anar pel carrer. | MARICEL BLANCH

Des d’aquesta mitjanit, l’ús de la mascareta deixa de ser obligatori per anar pel carrer o en espais oberts. Tanmateix, tampoc cal dur-la en reunions de treball entre persones immunitzades (que han patit la malaltia en els últims sis mesos o que han rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna en les darreres quatre setmanes), en activitats escolars o extraescolars a l’aire lliure o en trobades privades amb amics i familiars. Quant a la restauració, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que el nombre de comensals per taula s’amplia de vuit a 10 a l’exterior i de sis a vuit a l’interior i es torna a permetre l’autoservei, els gimnasos poden oferir classes de fins a vuit persones i tornen les competicions per a totes les edats, amb aforaments de públic del 70% a l’exterior i del 50% a l’interior. També s’elimina la prohibició de fumar pel carrer i a les terrasses dels bars i dels restaurants. 

Amb tot, la mascareta continua sent obligatòria en espais tancats, com el transport públic o tota mena d’establiments, i també convé posar-se-la en aglomeracions a l’exterior. «Tenim una situació epidemiològica excel·lent, però la pandèmia encara no ha acabat i s’han de seguir les mesures que es mantinguin des del Ministeri de Salut», va recordar Benazet. I va afegir: «Els països de l’entorn estan evolucionant molt bé, però no tothom té el mateix accés a les vacunes que tenim a Europa i hem d’entendre la pandèmia des d’una perspectiva global».

 

«Bon ritme» de vacunació

Pel que fa a l’actualització sanitària, el ministre va informar que en les darreres 24 hores s’han detectat vuit casos nous, que suposen un total de 76 actius i 13.836 des de l’inici de la pandèmia al Principat. Quant a les defuncions, no s’ha hagut de lamentar cap pèrdua des de l’1 de maig (es mantenen en 127) i tampoc hi ha cap ingressat a l’hospital ni a la Unitat de Cures Intensives (UCI), en aquest cas, des del 21 maig. Sí que hi ha, en canvi, dues aules sota vigilància activa i dues en parcial, amb algun alumne aïllat. En relació amb les vacunes, el titular de Salut va comunicar que s’han administrat 55.028 dosis en total, el que suposa que hi hagi un 54% de la població vacunable amb una dosi i un 28,1% de la població vacunable amb ambdues dosis. En aquest sentit, cal recordar que aquesta setmana ha començat la campanya de vaccinació a la població de 16 a 30 anys i, segons el ministre, tots ells «estan rebent la vacuna amb molt d’entusiasme i això és molt bo, perquè són els que més han patit les restriccions socials». Així mateix, va assenyalar que les persones nascudes el 2005 que encara tenen 15 anys ja es poden inscriure a la plataforma, però que per sota d’aquesta franja encara no es preveu la vacunació. 

Sigui com sigui, actualment hi ha vacunes suficients de Pfizer per atendre a tots els inscrits de 16 a 30 anys i d’AstraZeneca per als de 30 i escaig fins als 40, que seran avisats en els pròxims dies. A més, «estem a punt de rebre» la remesa de Portugal i a l’estiu també arribaran les de Moderna procedents de França i les del projecte Covax. 

Sobre el passaport Covid o verd per viatjar arreu del continent, el titular de Salut va certificar que la majoria de països de la Unió Europea reconeixen el certificat andorrà i va explicar que existeix «una feina transversal» amb Espanya, França i Portugal perquè hi hagi una acceptació «encara més massiva».

Finalment, Benazet va confirmar que enguany sí que hi haurà festes majors i tan aviat com el comitè expert elabori el protocol i les mesures a seguir es donarà a conèixer públicament. 

 

França també elimina la mascareta  i el toc de queda

D’altra banda, el govern francès també ha anunciat avui que a partir de demà la mascareta deixa de ser obligatòria per anar pel carrer i, a partir de dilluns, s’aixeca el toc de queda. L’executiu presidit pel copríncep Emmanuel Macron va considerar en el Consell de Seguretat que la situació epidemiològica millora «més de pressa del previst» i, per tant, es pot iniciar «un retorn prudent a la vida normal». El primer ministre, Jean Catex, però, va alertar que el govern es reserva el dret a fer les passes enrere que consideri necessàries en qualsevol moment, d’acord amb l’evolució sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT