PUBLICITAT

Andorra la Vella

Càritas gairebé triplica el nombre de persones ateses durant el 2020

Les dades mostren una bretxa de gènere, ja que el 59% dels casos correspon a dones

Per Marcos Bernat

Mossèn Ramon Sàrries, Amadeu Rocamora i Txiqui Bruna durant la roda de premsa.
Mossèn Ramon Sàrries, Amadeu Rocamora i Txiqui Bruna durant la roda de premsa. | El Periòdic

Càritas va atendre un total de 2.259 persones durant el 2020, una xifra que és gairebé el triple de la mitjana dels anys recents, que se situava en 850. Entre aquests, els temporers no residents són el grup més perjudicat per la pandèmia, ja que fins a 1.442 treballadors van rebre les prestacions de l’entitat. Així ho va comunicar el president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, a la roda de premsa de presentació de la memòria del 2020, que va explicar les causes que van afectar aquest sector: «En la segona fase de la pandèmia, desgraciadament, va haver-hi temporers que anaven a treballar en algunes empreses i que finalment no van ser contractats».

Un dels serveis més destacats que ofereix l’entitat és el del banc d’aliments. En aquest sentit, Rocamora també va destacar que l’activitat va créixer a causa de la crisi: «Vam atendre unes 25 o 30 famílies per setmana, mentre que el 2019 la mitjana estava en unes 15». Així mateix, va afirmar que el total de ciutadans que es van acollir a aquest servei setmanalment es mantenia en una mitjana pròxima als 85.

Pel que fa a l’atenció primària, el programa principal de l’organització, es van prestar ajudes a 273 famílies, que sumen 520 persones. D’aquestes, una de les dades més destacables és que el 54% d’usuaris van sol·licitar ajuda a Càritas per primera vegada. Tot i això, la coordinadora de l’entitat, Txiqui Bruna, va assegurar que l’increment «no és destacable» tenint en compte la situació viscuda: «Estem en un moment excepcional. No s’ha de comparar amb altres anys».

D’altra banda, les dades també mostren una bretxa de gènere. I és que del total de casos atesos per Càritas, un 59% han estat dones, mentre que el 41% correspon a homes. A més, respecte a la nacionalitat, la majoria d’habitants que requerien ajuda eren espanyols, seguits dels portuguesos i els andorrans. Sobre aquest aspecte, Càritas també destaca l’alt percentatge de temporers extracomunitaris, «principalment sud-americans», que representen el 21% dels casos. Pel que fa a les necessitats manifestades dels demandants, les causes majoritàries són els problemes econòmics, que engloben el 38% del total, seguit dels relacionats amb matèria sanitària (18%) i els causats per temes laborals (17%).

Quant al dèficit, l’entitat calcula les pèrdues en 250.000 euros, però ho consideren com un factor «positiu», pel fet que ha posat a prova la capacitat de resposta. «Ens alegra tenir un dèficit enguany perquè això vol dir que vam poder reservar recursos per a quan fos necessari. Són diners ben gastats i no ens preocupa en absolut», va apuntar Rocamora. Així, cal destacar que Càritas va destinar 497.237 euros als seus programes d’acció social.

Durant la roda de premsa, Rocamora també va voler mostrar el compromís de l’organització amb el medi ambient. Per això, va valorar la labor exercida durant la passada campanya amb el servei de rober, que fomenta el reciclatge de roba. D’aquesta manera, es van recollir un total de 54 tones de roba, de les quals, tan sols una tona es queda al Principat segons el president: «Andorra és tan petit que no podem reciclar només dins del nostre país. Tenim una necessitat de treure-ho fora». 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT