Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Els bars poden obrir fins a mitjanit i s’elimina el registre a les terrasses

El nombre màxim de comensals per taula a l’exterior s’amplia a vuit, però a l’interior continua sent de sis

A partir d’avui bars i cafeteries poden oferir servei ininterromput des de les 07.00 fins a les 00.00 hores. A més,  s’accepta un màxim de vuit persones per taula a les terrasses i, únicament a l’exterior, s’elimina el registre de clients, ja que segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «no hem detectat cap brot per quedades a l’aire lliure». A l’interior de bars i restaurants, però, el topall dels comensals es manté en sis, a excepció dels nuclis familiars convivents. Així mateix, les reunions familiars i de treball s’amplien de sis a 10 persones; les trobades en el tanatori poden ser de fins a vuit persones a la mateixa sala i l’horari de les sales de joc i explotació de màquines recreatives s’amplia igualment fins a la mitjanit.

Pel que fa als centres sociosanitaris de dia, es permet l’entrada de persones vacunades després de quatre setmanes d’haver rebut la primera dosi o d’haver passat la malaltia en els darrers 180 dies. Els residents, per la seva banda, es poden treure la mascareta tant en els àpats com en activitats de màxim sis persones. 

 

Actualització sanitària

Tot plegat es deu a la bona evolució de la situació epidemiològica dels últims dies. I és que tal com va detallar el mateix Benazet, en les darreres 24 hores s’han detectat 15 casos nous i els actius en són 110. Des de l’inici de la crisi sanitària al país, hi ha hagut 13.744 contagiats, 13.507 altes i, des de fa quatre setmanes, les defuncions continuen en 127. Quant a la pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha quatre pacients ingressats a planta i cap a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Tampoc hi ha cap aula confinada totalment, i només una té un alumne aïllat en el seu domicili. 

En relació amb la campanya de vacunació, el titular de Salut va informar que el 41% de la població vacunable ja ha rebut com a mínim una dosi i està a punt de rebre la segona. De fet, molts d’ells pròximament seran cridats, ja que avui es començaran a inocular els 12.000 vaccins d’AstraZeneca procedents de França que van arribar aquest dimarts. 

Encara amb les vacunes, Benazet va reconèixer que hi ha unes 20.000 persones «que no s’han decidit» i han preferit no inscriure’s a la plataforma. Tot i això, va assegurar que el percentatge de vacunats majors de 40 anys suposa el 70% i gairebé el 97% dels inscrits acudeix a la cita. En aquest sentit, va demanar respectar els horaris atorgats per tal d’evitar aglomeracions a la plaça de braus.

D’altra banda, el Consell de Ministres també va aprovar ahir la contractació del cap de pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la i membre del comitè assessor de vacunes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Federico Martinón, perquè assessori l’Executiu sobre decisions estratègiques en relació amb la vacunació: «si ens haurem de posar una tercera dosi, si ens haurem de revacunar al cap d’un temps, etc.», va exemplificar Benazet. Precisament ahir a la tarda, Martinón va participar en el comitè tècnic i científic del Govern per establir un criteri específic de vacunació per a les persones de 16 a 18 anys, ja que només se’ls recomana Pfizer i cal decidir si les dosis que arribin la setmana que ve d’Espanya es guarden expressament per a aquest col·lectiu. 

 

Certificat reconegut

En un altre ordre de coses, el ministre de Salut va declarar que el certificat que expedeix el Govern després de rebre la segona dosi per a poder viatjar està reconegut per la Unió Europea (UE), però no homologat. «Aquest document està reconegut per diferents Estats i no ha d’haver-hi cap problema per anar a França, Espanya o Àustria, que ja ha manifestat que permetrà l’entrada de qualsevol amb un document emès per les autoritats sanitàries del seu país. La UE ens va demanar un certificat en diferents llengües i aquest és el pas previ a l’homologació. Tenim un diàleg fluid [amb la UE] per incloure el codi QR a la nostra aplicació perquè hi hagi un reconeixement oficial de la nostra metodologia per gestionar la pandèmia», va apuntar el ministre. 

Per últim, Benazet va reconèixer que damunt la taula hi ha diversos protocols educatius per aplicar el curs que ve, però que la seva aplicació dependrà de l’evolució sanitària. L’objectiu, però, és que a partir del mes de setembre els alumnes puguin tornar a les aules sense mascareta. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu