PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut alerta del moment «crític» per «l’agressivitat» de la soca britànica

El ministre crida l'atenció als sanitaris que no s'han vacunat i avisa que es poden prendre mesures

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir d’actualització sanitària.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir d’actualització sanitària. | SFGA/JAViladot

Ja fa dies que les dades de la pandèmia al Principat no són bones i els casos actius van en augment. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Matínez Benazet, en l’actualització de les dades sanitàries que es va fer ahir, va voler demanar una mica més d’esforç a la població pel «moment crític» que es travessa i en què la variant britànica, «més agressiva i simptomàtica», en té gran part de la culpa, amb una incidència del 67%, segons l’estudi d’aigües residuals.

Una situació a la qual s’afegeix l’arribada de la Setmana Santa, quan les interaccions socials i els desplaçaments augmenten. És en aquest punt en què Benazet reclama un esforç a la ciutadania perquè redueixi les interaccions socials per «no barrejar bombolles», així com que s’extremin les precaucions, fent ús dels tests d’antígens i aplicant les mesures sanitàries, sobretot en aquelles persones «que encara no fa tres setmanes que han rebut la primera dosi de la vacuna». «Queda poc, així que demanem un esforç final, sobretot en les reunions d’amics i familiars en àmbits privats, on es produeixen més contagis que no pas a bars o restaurants, on les mesures es compleixen», va reiterar.

Per emfatitzar el moment «crític» en el qual ens trobem, el ministre va posar d’exemple la situació dels països veïns –França i Espanya– en què els casos i, sobretot, els ingressos a les Unitats de Cures Intensives «augmenten» i, fins i tot, ja es parla de la quarta onada.
En relació amb les dades epidemiològiques, Benazet va indicar que en les darreres 24 hores s’han comptabilitzat 38 nous positius i 40 recuperacions, fet que situa els casos actius en 529. Tot i la reducció en dues persones respecte al diumenge, la taxa de reproducció es manté per sobre de l’1, en concret, un 1,24, el que representa un increment de 0,6 respecte a les dades facilitades el passat divendres.

La pressió hospitalària torna a créixer amb un total de 26 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, tres més que en la jornada de diumenge. D’aquestes, 18 es troben a planta i les altres vuit a l’UCI, set de les quals requereixen ventilació mecànica. D’altra banda, a la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat, així com tampoc s’ha de lamentar cap nova defunció, que es manté en 115 persones.

Quant a la població escolar, Salut va informar que 30 aules estan sota vigilància activa –12 en total i 18 en parcial– i 51 en vigilància passiva.
 

Sanitaris no vacunats

Benazet va aprofitar l’actualització sanitària per donar un toc d’atenció a aquells sanitaris que encara no s’han vacunat: «Avui en dia ja no hi ha excuses, és una irresponsabilitat no estar vaccinat, sobretot si estàs treballant cada dia davant de persones vulnerables; apel·lo a la responsabilitat d’aquest col·lectiu, i en cas contrari potser haurem de prendre mesures». Tot i que no es van especificar les accions, el ministre sí que en va apuntar alguna, com «test d’antígens diaris» o la «reubicació».

Una estirada d’orelles que arriba després que en els darrers contagis s’hagi comprovat que alguns d’ells s’han contagiat després de refusar la vacuna. En concret, el ministre va informar del cas dos professionals sanitaris, una infermera i un dietista, que es van contagiar fora del seu àmbit laboral, així com d’un dels pacients en donar positiu en el brot que es va detectar divendres en el centre hospitalari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT