Gairebé 3.000 signatures contra el forfet Natura
Les firmes es van entregar a tràmits del Govern ahir al matí
Les gairebé 3.000 signatures que s’han reunit contra el forfet Natura que va impulsar el guia de muntanya Marco Mijares a través d’una plataforma de campanyes en línia es van entregar ahir a tràmits del Govern. Segons va especificar el mateix en declaracions a EL PERIÒDIC, «aquesta és una campanya que vaig iniciar el passat 4 de gener i que ha aconseguit 2.890 signatures». Una de les propostes que inclou la iniciativa és que la compra del forfet en qüestió sigui opcional «i que es faci pedagogia perquè la gent que no estigui d’acord amb pagar-lo, hi col·labori econòmicament encara que sigui a través d’una tarifa diària i solidària de tres o quatre euros», ja que, segons Mijares, a causa de la situació de tancament aquesta temporada les obertures dels camps de neu han estat parcials i «bona part dels circuits d’skimo no estan ni supervisats ni traçats i, per tant, no es garanteix el 100% de tots els circuits, però en canvi, la tarifa és completa».
També a través de la campanya de recollida de signatures, la finalitat de Mijares era, a banda de l’esmentat, «conscienciar a la gent i a les autoritats que s’ha de protegir el patrimoni natural d’Andorra davant de projectes que en aquests moments estan sobre la taula i que són imminents com, per exemple, la construcció del telefèric al pic de Carroi, els ponts tibetans de Canillo, l’aeroport, l’ampliació d’alguns dominis esquiables, etc.». Va considerar, en relació amb l’esmentat, que «tot això implica un impacte natural molt important i el nostre país, per les dimensions que té, no pot seguir creixent d’una manera que no sigui constant. Cal trobar un límit per estar en equilibri amb els espais naturals». Va afegir, també, que «jo tinc una visió global com a treballador de la neu i com a guia de muntanya i veig que quan una cosa creix massa és en detriment d’una altra cosa».
Va determinar, també, que la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país ha comportat canvis de mentalitat importants en la gent: «Sobre tot el que s’ha projectat i que he esmentat abans, no s’ha preguntat a la ciutadania que últimament s’ha adonat de la importància de poder gaudir de la natura. Molta gent que, per exemple, estava fent activitat física en espais interiors, s’ha canviat a l’activitat exterior. S’ha donat un redescobriment a la natura». Va apuntar, en la mateixa línia, que aquest canvi d’hàbits «s’ha notat molt» en determinats dies festius: «Hi ha una massificació molt bèstia als dominis esquiables i s’ha volgut posar ordre. La manera de fer-ho ha estat instaurant aquest forfet natura que ofereix una sèrie de coses que la gent ni vol ni necessita».