PUBLICITAT

Andorra la Vella

Comença la vacunació

El Cedre, Clara Rabassa i l’hospital són els primers llocs on s’administraran els vaccins

Per Lídia López

Instant de l’arribada de les vacunes al Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Instant de l’arribada de les vacunes al Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | SFGA / JAVILADOT

Les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 s’administraran avui a Andorra. Després que ahir a la tarda s’oficialitzés l’acord de revenda de 30.000 unitats entre el Principat i Espanya mitjançant la publicació del mateix al Boletín Oficial del Estado (BOE), es va posar en marxa el transport que va fer arribar les primeres 1.000 dosis al país. Així, s’ha previst que avui s’administrin unes 200 vacunes, i que es procedeixi en xifres al voltant del centenar de vaccins diaris per tal de completar la primera fase de la campanya de vacunació en entre 10 o 14 dies.

Tal com va detallar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat, els primers passos de la vacunació tindran lloc al centre sociosanitari del Cedre, la residència Clara Rabassa i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En concret, s’ha previst que s’administrin dosis a 27 residents i 47 treballadors del Cedre; 49 usuaris i 29 professionals de Clara Rabassa; i entre 40 i 50 sanitaris de l’hospital.

Demà, els equips es traslladaran a la residència l’Albó, on es vacunaran 24 residents i 22 treballadors. També se seguiran administrant dosis als professionals de l’hospital, on s’ha calculat un ritme d’entre 80 i 100 treballadors al dia. 

A partir d’aquí, el dispositiu restarà centralitzat al centre hospitalari, on s’aniran desplaçant els sanitaris de l’atenció primària i altres treballadors externs, així com professionals del Servei d’Atenció Domiciliària  (SAD) i d’altres empreses del sector en l’àmbit privat i els seus usuaris.
Per tot plegat, s’ha previst que en uns 10 o 14 dies s’hagi culminat aquesta primera fase de vacunació, a l’espera que aquestes primeres persones rebin la segona dosi en el període establert i amb la següent fracció de vaccins, que viatjarà en un o dos dies. I a mesura que vagin arribant més vacunes de Pfizer des d’Espanya, les d’Oxford mitjançant el projecte Covax, o les de Moderna per part de França –amb un conveni similar amb el d’Espanya, però que encara s’està acabant de redactar–, es procedirà amb les fases següents, incloent en la fase dos les persones a partir de 70 anys, vulnerables i una altra part dels sanitaris; en la fase tres els ciutadans a partir dels 60; i per últim, la resta de la gent. «Les fases estan definides pensant que hem de prioritzar per protegir les persones més fràgils», va apuntar Benazet. A més, s’haurà d’establir quan es realitza la vacunació als centres sociosanitaris de Salita i Sant Vicenç d’Enclar, una vegada es resolguin els brots actuals. En canvi, sí que s’ha pogut desenvolupar a l’Albó perquè la incidència està controlada.

En aquest sentit, el ministre es va mostrar esperançat que hi pugui haver el màxim de continuïtat en la vacunació, tot i ser conscient que «Pfizer apunta ara que hi haurà una dificultat en l’administració de les dosis arreu del món, però que un cop es resolgui, serà més eficaç».

Finalment, sobre l’operativa de la vacunació, el titular de Salut va compartir que el sistema preveu que dos infermers i un metge siguin presents en el moment d’administrar cada dosi. Així mateix, i preguntat per la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, el ministre va exposar que el Govern està treballant per modificar les disposicions de l’assegurança sanitària que ja tenen per altres vacunacions per a cobrir possibles incidències amb els vaccins contra la Covid. A més, també va assegurar que «està tot molt ben protocol·litzat» perquè no hi hagi incidències pel desenvolupament de la vacunació.

Benazet va confirmar que aviat arrencarà la campanya informativa a la ciutadania per tal de resoldre tots els dubtes envers la vacuna. Una campanya que ha tingut un efecte positiu entre els sanitaris inicialment reticents, ja que finalment s’hi han adherit una xifra considerable.

Salut detecta 49 positius més, però baixen els actius

Malgrat detectar 49 noves infeccions fins al total de 9.194, el nombre de casos actius en coronavirus a Andorra es va rebaixar ahir en 103 persones, situant-se en 753. D’aquestes, les ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell eren 36, una menys que dimarts: 25 de les quals a planta i 11 més a l’UCI, nou sota ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre es mantenien els 17 pacients. Finalment, el nombre de defuncions no va variar i va restar en les 92, i les aules sota vigilància activa eren 41.

PUBLICITAT
PUBLICITAT