Escaldes-Engordany
L’Executiu preveu un centenar d’ajuts al mes per a l’emancipació
Una trentena de joves, la majoria majors de 25 anys, ja ha contactat amb l’Administració
Més d’una trentena de joves s’han posat en contacte amb l’Àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat després que el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, anunciés dilluns passat un programa d’impuls per a l’emancipació de persones d’entre 22 i 30 anys. Des del departament estimen rebre fins a un centenar de sol·licituds al mes en aquesta primera convocatòria de caràcter obert i que compta amb un pressupost de 200.000 euros ampliables. En aquest sentit, el cap d’àrea de Joventut, Joaquim Pujol, va manifestar durant una entrevista per a EL PERIÒDIC que «un cop s’esgoti la partida es farà una valoració del projecte i veurem si hem d’augmentar el pressupost o què podem fer per millorar-lo i arribar a més joves».
De fet, Pujol va reconèixer que en un primer moment es va plantejar una franja d’edat més reduïda de les persones que podrien optar al pla que proporcionarà l’Administració, però que finalment es va optar per ampliar-la en relació amb el llindar establert per accedir als ajuts al lloguer. «Ara serà com una prova pilot en la qual mirarem quina és la demanda», va matisar el responsable de l’àrea davant la possibilitat que els altres requisits estiguin excloent a la major part del jovent del país. Per exemple, acreditar un període mínim de residència permanent i de forma ininterrompuda de cinc anys al Principat. Altres paràmetres per poder accedir a l’ajut són: tenir uns ingressos superiors al salari mínim interprofessional i inferiors a 24.000 euros bruts a l’any, que el patrimoni de la persona sol·licitant no superi 12 vegades el llindar econòmic de cohesió social en còmput anual i no disposar de cap habitatge en propietat o no tenir relació de parentiu amb la propietat de l’habitatge fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.
De moment, la majora d’interessats durant aquesta primera setmana són joves que superen els 25 anys i que han demanat informació via telefònica o per correu electrònic a l’àrea per iniciar a tramitar la sol·licitud de l’ajut. A més, tant a l’Oficina d’Habitatge com al Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut també s’han rebut diverses trucades en aquest sentit, pel qual Pujol destaca que «estem molt contents per la manera com els joves ho han acollit», ja que «n’hi ha molts que han valorat molt positivament que hi hagi, per fi, aquest tipus d’ajut».
I és que si emancipar-se ja ve sent pràcticament una missió impossible per aquestes generacions, la crisi econòmica i social comportada per la pandèmia mundial del SARS-CoV-2 ha dificultat encara més les possibilitats que els joves puguin decidir-se a abandonar la casa dels seus pares. Els motius són diversos: la dificultat per accedir a l’habitatge de lloguer a un preu assequible, sumat a la precarietat i inestabilitat laboral. Segons el darrer estudi del Departament d’Estadística el setembre de 2020, l’atur juvenil és una realitat al país. Es van registrar 237 joves d’entre 18 i 25 anys al Servei d’Ocupació, mentre que les persones que es trobaven en situació de recerca de feina d’entre 25 i 39 anys sumaven un total de 238. Per això, Pujol qualifica aquest programa com un «brot d’aire fresc per a molts» per «iniciar el seu projecte de vida personal».
«Molts tenien previst poder emancipar-se i per culpa de la situació en què ens trobem no ho han pogut fer», així com d’altres «ho tenien previst fer-ho més endavant i arran del programa es plantegen fer el pas en els mesos vinents», exposava el cap, també afegint que «som conscients que per a un jove és complicat haver d’avançar una quantitat de diners que pot arribar als 4.000 o 5.000 euros» i el programa ho proporciona.
Es subvencionarà el total de l’abonament del transport públic
S’aplicarà un descompte de la totalitat de l’abonament de transport públic actual a aquells joves que demanin l’ajut per a emancipar-se a parròquies no centrals. Segons va explicar el cap d’àrea Joaquim Pujol, els interessats hauran de fer una sol·licitud per accedir-hi i se’ls atorgarà el carnet perquè es puguin desplaçar pel país sense despeses. L’objectiu principal és fomentar la mobilitat sostenible, així com facilitar la descentralització de la població del Principat. Tanmateix, el responsable del Departament de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat va reconèixer paral·lelament s’haurà de valorar una ampliació dels horaris i les línies del servei. «De fet, és una de les coses que ha quedat recollida a l’informe i hem parlat en el grup de treball», va matisar.