PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu crea dos reglaments de registre i certificació d’energia

Es vol afavorir l’ús de renovables i tenir més dades de consum

Per Lídia López

El director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, durant la roda de premsa.
El director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, durant la roda de premsa. | SFGA / JAVILADOT

Per tal de donar impuls a la producció d’energies renovables, i en el marc de la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc), el Govern ha aprovat la creació d’un Registre Energètic Nacional (REN) i d’un Certificat de comercialització de l’origen de l’energia elèctrica. L’encarregat de presentar les dues noves eines va ser el director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, a través d’una roda de premsa desenvolupada ahir.

D’una banda, la certificació que garanteix l’origen de l’electricitat, es regeix com un mecanisme per potenciar el consum d’energia renovable, i en concret de l’electricitat, que s’alça com un vector energètic de canvi. El certificat està especialment pensat per a l’energia que s’ha produït a Andorra, però també es fa extensible a la provinent dels estats veïns. D’aquesta manera, tal com va exposar Miquel, els certificats es podran començar a comercialitzar després que es publiqui al BOPA el reglament, previsiblement la setmana vinent, si bé passaran uns dos o tres mesos fins que es pugui informatitzar i automatitzar el tràmit. A més, el director de l’Oficina va avançar que els preus seran fixats entre el productor i l’adquirent. Tanmateix, també s’ha previst una transmissió dels certificats entre les distribuïdores del país.

Així mateix, aquest certificat serà un dels elements derivats del REN, que es crea perquè, a consideració de Miquel, és «una eina important per  promoure la implantació de l’energia renovable al país», i s’ha fet necessari per la complexitat creixent del model energètic al Principat. Un dels usos del REN serà ajudar a fer inventari de les emissions de CO2, però també servirà per elaborar un balanç energètic nacional o gestionar la compensació de les emissions del país. A més, de cara a l’Administració, aquest registre els permetrà tenir dades del consum energètic del conjunt d’edificis dels organismes públics per tal de fer-hi les actuacions necessàries per tenir infraestructures més eficients, i a la vegada, demostrar «un rol exemplar» en la matèria.

Defensa de la taxa 

D’altra banda, preguntat per la premsa, Miquel va defensar l’aplicació del nou tipus impositiu a la tona de diòxid de carboni, i va afirmar que s’aplicarà a tots els tipus d’elements que els generen, també els gasosos. Així, en relació amb la locomoció, el director de l’Oficina de l’Energia va destacar que la nova càrrega impositiva serà de facto de 15 euros a la tona, fins als 30 als que es vol arribar; i per a la calefacció, es preveu un augment esglaonat en un termini de sis anys a partir del 2022.

En qualsevol cas, Miquel també va posar en relleu que l’augment al llarg de la darrera dècada, a França s’han incrementat els impostos entre 10 i 20 cèntims, i a Espanya ha estat d’entre 10 i 11 cèntims, mentre que a Andorra el creixement ha estat «pràcticament nul» i amb la nova taxa, serà de tres cèntims.

Per últim, el director de l’Oficina de l’Energia va recordar que la taxa té un plantejament finalista, per a l’alimentació d’un fons verd que recolza mesures com la rebaixa de les tarifes de l’abonament de transport públic, o la promoció del Pla Renova. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT