PUBLICITAT

Les entitats de discapacitats volen que s’apliqui el conveni de l’ONU

Aposten per drets com el de la independència i el de l’accessibilitat

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge d’arxiu dels locals de la FAAD.
Imatge d’arxiu dels locals de la FAAD. | El Periòdic

Entitats com la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) o l’Associació de Minusvàlids i Disminuïts d’Andorra (Amida) reclamen, en el context de celebració del Dia Internacional de la Discapacitat d’enguany, que s’apliqui el conveni que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va impulsar a favor del col·lectiu que representen i que Andorra va signar i ratificar anys enrere. En aquest sentit, la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, va explicar a EL PERIÒDIC que des de l’associació consideren que la llei que s’empara en el conveni esmentat i que és d’aplicació al país «té mancances i s’hauria de modificar o refer. S’ha d’harmonitzar de veritat amb la convenció i adaptar-se al que aquesta demana que es respecti en l’àmbit de la discapacitat».


En aquest sentit, va explicar que la llei no recull el concepte de l’ONU  i va especificar que els punts concrets que no es recullen al text legislatiu són els que tenen a veure amb l’aposta per a la vida independent de les persones que tenen alguna mena de discapacitat, el foment de la inclusió de les mateixes dins de la societat, el dret a l’accés a l’educació i el dret al sufragi a totes les persones, «tinguin la condició que tinguin».


 En la mateixa línia, la FAAD va emetre un comunicat on, a banda de l’esmentat, reclama que es vetlli «perquè la igualtat d’oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat siguin efectives», que es treballi «de manera urgent, la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat per tal que, amb els recolzaments necessaris, puguin prendre les decisions per ells mateixos», que s’asseguri «una accessibilitat universal en tots els àmbits, amb ajustaments raonables per a tota la població», l’activació dels «recolzaments necessaris per la plena inclusió en l’ocupació de les persones amb discapacitat» i, en aquest sentit, «vetllar perquè el nivell salarial de les persones amb discapacitat sigui el mateix que el de la resta de ciutadans». Finalment, des de la FAAD van apuntar que «tal com menciona la convenció de l’ONU pels drets de les persones amb discapacitat, demanem estar presents en tots aquells fòrums, reunions o òrgans decisoris on es tractin els nostres drets, les nostres obligacions i tot allò que faci referència a les persones amb discapacitat. No podem estar exclosos».

Canviar la mirada

Des de l’Associació del Trastorn de l’Aspectre Autista (Autea), també en relació amb la celebració del Dia Internacional de la Discapacitat, aposten per «canviar la mirada a la diversitat». En aquest sentit, apunten que el lema del dia en qüestió Reconstruir millor: vers un món inclusiu, accessible, després de la Covid-19, per i amb les persones amb discapacitat, els «convida a reflexionar i a creure que tothom té dret a ser l’heroi o heroïna de la seva pròpia vida». També van apuntar que l’homenatge d’enguany es centra en l’empoderament de les persones amb discapacitat per un desenvolupament inclusiu, equitatiu i sostenible de la societat, «tal com es demana a l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible que es compromet a no deixar a ningú endarrere i considera la discapacitat com una qüestió transversal a la implementació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Finalment, van convidar a la societat a gaudir d’aquest dia i a seguir treballant per la igualtat de drets de tots els ciutadans del país.

L’AAMA es desvincula de la FAAD

En el context del dia internacional dedicat a les persones amb alguna discapacitat, l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA), representada per la seva presidenta, Montserrat Valls, va emetre un comunicat ahir on anunciava la voluntat de deixar de formar part de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD).En la missiva van exposar que el motiu principal és que «actualment no compartim l’objectiu de treball ni la manera de treballar d’algunes de les entitats que formen part de la federació, ja que des de el nostre punt de vista difereixen molt tant en la forma com en el contingut». Es tracta, per tant, d’una decisió que s’ha pres de manera unànime per tots els membres de la junta. En aquest sentit, van informar que d’ara endavant, l’AAMA considera que «el millor per a tothom és que continuem treballant de manera independent». Tot i aquest canvi, l’entitat va assegurar que continuarà defensant els interessos dels malalts d’Alzheimer i de les seves famílies. Per altra banda, van afegir que «no descartem col·laborar en projectes que es vulguin impulsar des de qualsevol associació de la FAAD, sempre que vagin dirigits exclusivament al benefici dels discapacitats».

PUBLICITAT
PUBLICITAT