PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet veu amb «optimisme» i «cautela» la baixada de la Ro a 0,89

En les últimes 24 hores s’han registrat 63 nous casos, si bé els actius han baixat en 10 persones

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

La tendència dels darrers dies, on la mitjana diària de nous casos detectats se situa per sota de 90 persones, ha propiciat que la taxa de reproducció, o Ro, hagi baixat a 0,89. Aquesta situació, sumada a la disminució de la pressió sobre el sistema sanitari, fa que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, faci una lectura d’«optimisme amb cautela».

En la compareixença d’ahir per actualitzar les dades sanitàries, Benazet va indicar que les darreres 24 hores, s’havien detectat 63 casos nous, elevant el total de persones infectades a Andorra a 4.888, de les quals 4.031 de la segona onada. Però, demostrant aquesta tendència a la baixa, el nombre d’actius s’havia reduit en 10 persones respecte de diumenge, situant-se en els 1.265, gràcies a les darreres altes de malalts, que en total sumaven 3.548 recuperats. La millor dada va ser que no s’havia produït cap nova defunció, i per això, el nombre de víctimes es mantenia en 75 persones.

Pel que fa al sistema sanitari, el titular de Salut va assegurar que s’havia reduït la pressió, en quant s’havien donat noves altes hospitalàries que situaven el nombre d’ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell en 31 persones: 23 a planta i vuit més a l’UCI, tots ells amb ventilació mecànica. D’altra banda, a la planta Covid del Cedre, hi havia 11 residents internats, malgrat que el ministre va posar en relleu que la meitat podrien ser donats d’alta demà o dijous.

Aquests elements s’havien donat, segons Benazet, per la gran capacitat diagnòstica que té el Principat i perquè, gràcies a les dimensions del país, es podien organitzar cribratges constants que, si bé es traduïen en xifres de gran incidència, ara «s’havia arribat a la punta i comença el descens», malgrat que, per ara, aquesta baixada «és fràgil i no ens podem relaxar».

Així mateix, en relació a la situació escolar, el ministre va detallar que hi havia 24 aules amb vigilància activa: 20 total i quatre de parcial, i 21 aules més amb vigilància passiva. D’altra banda, Benazet també va compartir les dades del cribratge dut a terme durant el cap de setmana a l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Andorra la Vella, on es va testar a 161 alumnes i 40 professors, i s’havien detectat 15 positius, de 14 escolars i un docent. A més, tenint en compte que la setmana passada va ser festiva, el ministre va convidar totes les persones que es desplacessin fora del país, a fer-se els tests corresponents i així evitar contagis innecessaris. «Encoratjo tothom a utilitzar aquest servei que ens permet tenir un control de la pandèmia», va declarar.

Lectura prudent 

En qualsevol cas, malgrat reconèixer que «les dades són bones», en relació amb el descens de la taxa de reproducció per sota d’1, Benazet va recalcar que «s’han de llegir amb molta cautela», assegurant que «s’ha de seguir lluitant perquè tot just comença la millora». Per aquest motiu, el titular de Salut va exposar que «encara és aviat per avançar cap data» sobre una possible reobertura del sector de la restauració i els bars, que ara treballen amb una capacitat molt reduïda, si bé va reconèixer que la realitat que ara presenta Andorra fa pensar que un possible confinament és lluny.

En definitiva, tots els avenços es podrien traduir en una millor situació de cara a la pròxima temporada d’hivern, que implicaria poder «vendre un país segur» al turisme i també «acostar-nos al màxim a una normalitat». Per això, Benazet va tornar a posar en relleu la simbiosi vital entre salut i economia que l’Executiu s’ha proposat mantenir. «Els objectius són garantir la salut de les persones primer, i l’economia del país per tal d’arribar a la temporada d’hivern amb la millor situació possible», va explicar.

En aquest sentit, Benazet va detallar que les reunions amb els sectors implicats continuen de forma pràcticament presencial i, si bé va reiterar que la tasca de testar els turistes no recau en l’Administració, sí que va puntualitzar que els nous mètodes de diagnòstic, basats en la saliva, poden ajudar a fer un millor seguiment de la malaltia i, en definitiva, beneficiar a la gestió de la pandèmia arreu del món. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT