Escaldes-Engordany
Escaldes treballa en el servei de bus comunal
Gili apunta a la primavera de 2021 com a data per posar en funcionament almenys una prova pilot del transport
El Comú d’Escaldes-Engordany està treballant en la posada en marxa del transport públic comunal de cara als mesos vinents. La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, va reconèixer a EL PERIÒDIC que el servei de bus a la parròquia és important pel seu equip i apunta a la primavera de l’any vinent com a possible data per tenir una prova pilot.
La darrera setmana, el comitè parroquial de Liberals a Escaldes-Engordany va manifestar-se a favor de la posada en marxa d’un bus comunal i va recordar al govern escaldenc que el projecte formava part de tots els programes electorals. En aquest sentit, Gili va reconèixer que «el grup liberal té raó de parlar-ne» i va exposar que «hi estem treballant perquè realment va en la línia del que nosaltres volem, que és que els ciutadans d’Escaldes- Engordany vegin molt més fàcil la seva mobilitat».
Entre els aspectes positius que per a la cònsol major podia portar la posada en marxa d’aquest servei, en primer lloc, era la de facilitar el transport a les persones que viuen en àrees allunyades del centre i que, per diferent casuística, no condueixen. Així mateix, Gili també va apuntar que un bus parroquial també ajudaria a treure cotxes del centre, un element que «també ens interessa».
En qualsevol cas, la cònsol escaldenca va posar en relleu que la crisi del coronavirus els havia suposat «moltíssima feina no prevista» que havia endarrerit aquesta tasca, si bé, l’equip ja estava treballant en qüestions com les freqüències, les parades i els circuits. «Vull tranquil·litzar al grup liberal, en el sentit que això veurà la llum molt ràpidament perquè és una cosa que volíem i la volem», va declarar Gili.
Per tot plegat, la cònsol major d’Escaldes-Engordany va exposar que de cara a la primavera del 2021, s’espera que hi pugui haver en marxa almenys una prova pilot del servei, per observar quin és el seu grau d’utilització, ja que «potser sobre el paper, a la gent li sembla molt bé la idea d’agafar un bus però a l’hora de la veritat, com que estem mal acostumats, no ho fem tant com voldríem». Així, es podrien acabar de revisar qüestions concretes com les hores de passada, els punts més utilitzats o si la mida del vehicle és l’adient.
L’experiència d’Engolasters
D’altra banda, Gili també va fer menció del servei de bus des d’Escaldes-Engordany fins a Engolasters que el comú va impulsar a l’estiu. Al voltant d’aquest, la cònsol va apuntar que «ha estat un any molt estrany, amb la Covid pel mig, i això ens ha falsejat una mica les dades». Però, en qualsevol cas, l’experiència havia estat positiva, i el comú es trobava fent la valoració de quina havia estat la freqüentació, en el sentit que aquesta informació, també els donava dades sobre el perfil de gent que viu a cada zona i que poden ser potencials usuaris d’un futur servei de bus comunal, com poden ser la gent gran o els adolescents.
Oberts a mancomunar
Així mateix, al voltant de la possibilitat d’unir el transport parroquial escaldenc amb el d’Andorra la Vella, tal com van plantejar els liberals, Gili va explicar que «ens sembla bé tot el que sigui mancomunar perquè així serà més eficient per tots», a banda del fet que, en moltes ocasions, «les persones passen d’una parròquia a l’altra i ni se n’adonen».
Però, abans d’arribar a un possible acord, la cònsol va exposar que primer, la corporació ha de saber què és el que volen per tal d’oferir el millor servei, a banda que també s’han de tenir en compte els possibles contractes amb les companyies que la capital tingui vigents abans de fer-ne de nous. Així mateix, Gili va apuntar que el més convenient seria treballar de forma consensuada també amb el Govern, el ministeri de Jordi Gallardo –que és el que té les competències– i el Departament de Mobilitat, dirigit per Jaume Bonell, per tal «d’aconseguir un bon transport públic a escala de país».