PUBLICITAT

Augment generalitzat del sobrepès infantil a totes les franges d’edat

El Ministeri de Salut constata que, per contra, la prevalença d’obesitat entre infants ha disminuït

Per Irene Mas Fàbrega

El menjador escolar de l’Escola Andorrana d’Ordino, en una imatge d’arxiu.
El menjador escolar de l’Escola Andorrana d’Ordino, en una imatge d’arxiu. | Maricel Blanch

D’acord amb totes les dades obtingudes per part del Ministeri de Salut al llarg d’un període de nou anys sobre l’evolució del pes en la infància a Andorra, l’augment del sobrepès fins al 2019, abans que comencés la pandèmia de la Covid-19, va ser generalitzat a tots els grups d’edat. Les franges en qüestió estan establertes segons els cicles escolars. Així, segons les dades facilitades per Salut a EL PERIÒDIC, el Servei de Salut Escolar realitza, de manera sistemàtica, revisions als nens i nenes escolaritzats a qualsevol dels sistemes educatius que conviuen al Principat i, en aquest sentit, determinen i classifiquen les dades obtingudes segons la primera visita, que correspon a maternal del sistema educatiu andorrà i que són els infants que tenen quatre i cinc anys; la segona visita, que es duu a terme a primer de primer cicle de primera ensenyança de l’escola andorrana i que són els nens que tenen sis i set anys i, finalment, la tercera visita, que es duu a terme als joves que tenen 11 i 12 anys, edat que correspon a segon de tercer cicle de primera ensenyança segons, també, el sistema educatiu andorrà. Es tracta de visites que inclouen la totalitat dels escolars i que per tant permeten conèixer tota la població escolaritzada en aquestes diferents franges d’edat.


En concret, doncs, i a partir d’aquestes classificacions, les conclusions de les dades determinen que si bé no hi ha variacions significatives, de la mateixa manera que hi ha un augment generalitzat a totes les franges d’edat d’infants que presenten excés de pes, per contra, la prevalença de l’obesitat va baixar en tots excepte al grup de les nenes de primer i dels nens de sisè. Aquesta tendència, que determina que l’obesitat és menor que el sobrepès entre els infants, és la mateixa que detecten els països veïns, França i Espanya, segons indiquen les dades. Igualment, però, el Ministeri de Salut va constatar que en general, a Andorra s’observa que la incidència tant del sobrepès com de l’obesitat augmenten a mesura que els nens i nenes es fan grans. De fet, les dades demostren que són els nens que tenen 11 i 12 anys els que presenten major prevalença d’aquestes afectacions físiques.

Avaluació del creixement

Les exploracions que es duen a terme a tots els infants del país i que serveixen pel posterior anàlisi de la salut, relacionat amb la incidència del sobrepès i l’obesitat entre les franges d’edat presentades és l’avaluació del creixement. Per tal d’efectuar-la, es valoren el pes, la talla, l’Índex de Massa Corporal (IMC) i els diferents percentatges corresponents. En aquest sentit, des de Salut informen que la mesura de la talla es fa amb un tallímetre vertical; es col·loca al nen estirat, amb els talons i l’esquena tocant al tallímetre i el cap paral·lel al terra. El càlcul del pes es duu a terme amb una bàscula romana pels nens de quatre i cinc anys i amb una bàscula electrònica a les escoles. Finalment, l’IMC es mesura a partir dels gràfics de la Fundació Faustino Orbegozo.

Detall de les dades

El total de nenes que es van haver de sotmetre a les revisions esmentades l’any 2019 va ser de 1.021; en concret, 321 eren de maternal mitjans, 357 de primer de primària i 343 de sisè de primària. D’aquestes, 69 van registrar sobrepès, xifra que representa el 6,76% del total, mentre que 25 van presentar obesitat, un 2,45% del total.


Pel que es refereix als nens escolaritzats a Andorra durant el mateix any, es van fer anàlisis a 1.041 infants; a 313 de maternal mitjans, a 349 de primer de primària i a 379 de sisè de primària. Del total, es van registrar 85 nens amb sobrepès, un 8,17%, i 42 amb obesitat, xifra que representa un 4,03% sobre el total.


Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el sobrepès i l’obesitat infantil són dos dels problemes de salut pública més greus del segle XXI. De fet, l’organisme va determinar que la prevalença ha augmentat «a un ritme alarmant» i va calcular que el 2016, més de 41 milions de nens i nenes menors de cinc anys tenien sobrepès o eren obesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT