PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Catalunya es tanca durant 15 dies i endureix les restriccions vigents

Els apartaments turístics perdran gairebé totes les reserves pels confinaments als països veïns

Per Lídia López, Irene Mas Fàbrega

Imatge de les retencions a l’RN22 en direcció a Andorra, ahir.
Imatge de les retencions a l’RN22 en direcció a Andorra, ahir. | Twitter / Méteo Pyrénées

La Generalitat de Catalunya va anunciar ahir que, a partir d’aquesta mitjanit, comença a aplicar un tancament perimetral, és a dir, que no es podrà entrar ni sortir del territori durant els 15 dies vinents. Una mesura que serà encara més acotada els caps de setmana, de les 06.00 hores del divendres a les 06.00 hores del dilluns, quan la població no podrà tan sols sortir del seu municipi, a excepció de tres situacions concretes: anar a treballar, anar a l’escola, o tenir cura de gent necessitada. El toc de queda seguirà vigent. Pel que fa a altres mesures restrictives, continuaran tancats bars, restaurants i centres d’estètica, i s’hi sumen gimnasos, centres comercials, botigues de més de 800 metres quadrats que no siguin d’alimentació o essencials; i també teatres, cinemes i sales de concert. Igualment, els espais que restin oberts, ho hauran de fer amb un aforament màxim del 30%.

En qualsevol cas, tant l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, com el Govern van reiterar que la frontera hispanoandorrana continua oberta, si bé l’entrada i sortida al territori català queda restringida sense motiu justificat. Així, és necessari tenir la documentació acreditativa i el certificat autoresponsable de la Generalitat de Catalunya per poder circular.

Vinculat a aquestes restriccions de mobilitat, Direct Bus ha decidit anul·lar la meitat dels serveis diaris a partir del 2 de novembre, mantenint només els de les 06.15 i 15.15 hores a Barcelona, i els de les 11.00 i 20.00 hores a l’Aeroport del Prat, amb parada a Sants.

Adéu a les reserves  

És per aquestes restriccions que el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va opinar que «les mesures que han decidit aplicar als països veïns, segons com les miris són dolentes o bones. Per un costat són dolentes, perquè l’ocupació que teníem previst fer durant el mes de novembre d’entrada ja no la farem, però per altra banda penso que són bones decisions perquè permetran encarar la temporada d’hivern amb més garanties de seguretat». Igualment Ruiz va assegurar que «un percentatge molt alt de reserves que ja estaven formulades pel mes de novembre era de gent de Catalunya i de França. En aquest sentit, preveiem que es cancel·lin totes i això ens perjudicarà significativament». 

Comiat francès  

Així mateix, a la frontera francoandorrana, ahir es van produir retencions a diverses hores del dia, amb motiu de la darrera jornada de mobilitat dels francesos abans del confinament mensual que viuran fins a l’1 desembre, tal com va anunciar el president de la república i copríncep, Emmanuel Macron, en una roda de premsa el darrer dimecres.

Així, des de la població encampadana del Pas de la Casa, els comerciants van certificar que els francesos havien acudit al Principat a fer un avituallament previ al confinament. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, va reconèixer que «hi ha molta gent i estem treballant molt bé», però recalcava que «la setmana que ve ho tindrem més complicat». En la mateixa línia, el president de l’Associació de Veïns i de Comerciant, Òscar Ramon, va mostrar-se inquiet de cara el mes vinent perquè «no sabem com ens afectarà, però en principi, serà un mes complicat». En qualsevol cas, Carrié va opinar que, si amb aquesta aturada es pot mantenir la temporada d’hivern, serà positiu.

Regulació del teletreball 

Finalment, la CEA va demanar a la convocatòria d’un Consell Econòmic i Social extraordinari per abordar una regulació «necessària» del teletreball que especifiqui qui pot treballar i qui no, si bé, el president, Gerard Cadena, es va mostrar comprensiu amb els motius que han portat a l’Executiu a decretar el teletreball obligatori.

La Covid-19 es cobra una nova víctima i ja suma 73 defuncions

El Govern va informar ahir d’una nova defunció degut al coronavirus a Andorra. Es tracta d’una persona que estava hospitalitzada i que no va poder superar la malaltia. Aquesta va ser la víctima número 73 al Principat pel virus i des de l’arribada d’aquest al mes de març. Pel que fa a la resta de dades epidemiològiques, el Govern va anunciar que les darreres 24 hores, s’havien detectat 50 casos nous, situant el total d’infectats en les 4.567 persones, de les quals 3.710 corresponen a la segona onada; així mateix, el nombre d’actius era ahir de 1.234. D’aquests actius, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell eren un total de 40: 30 a planta –tres menys que el dia anterior– i 10 a l’UCI, que havia augmentat en dos. D’aquests, vuit pacients requerien ventilació mecànica, un més que la jornada anterior. D’altra banda, pel que fa a la planta Covid del Cedre, hi havia 17 residents rebent tractament, tots ells del mateix centre sociosanitari. Per últim, en relació amb la població escolar, hi havia 56 aules amb vigilància activa, 41 total i 15 parcial, i 26 aules més en vigilància passiva. Així mateix, el Govern també va informar que avui serà el darrer dia que l’StopLab mòbil dona servei a Escaldes-Engordany i que, a partir de diumenge, aquest s’ubicarà a la plaça de les Fontetes, a la Massana. Fins al darrer dimecres, 28 d’octubre, 1.059 persones van passar per la infraestructura a la parròquia escaldenca i 1.685 a Encamp. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT