PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dues defuncions més per la Covid eleven a 61 les víctimes

El SAAS activa els protocols de seguretat després de detectar un brot a l’hospital

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Imatge d’arxiu de la façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | MARICEL BLANCH

La pandèmia del coronavirus s’ha cobrat aquest cap de setmana dues noves vides. Concretament, la d’un padrí de 73 anys i una padrina de 83, ambdós ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i que patien patologies prèvies que haurien complicat el seu pronòstic fins al seu traspàs.

Aquestes morts sorgeixen després que el dissabte, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) activés els protocols de seguretat, tant per a pacients com per als professionals del centre, després que els cribratges periòdics que es realitzen per part del Ministeri de Salut a sectors sensibles com bé és el conjunt del sistema sanitari, detectés un petit brot a l’hospital de 8 casos positius. En detall, els positius corresponen a quatre professionals sanitaris –tres infermers i un auxiliar d’inferemeria–, així com quatre pacients ingressats a la planta de Cirurgia.

Segons van informar des del SAAS, els professionals es corresponen tots a la planta de Cirurgia, i van donar positiu als cribratges el passat dissabte, dimecres, dijous i el divendres. És per això que, seguint el que estableix el protocol, es va procedir a testar als 16 pacients d’aquesta àrea, detectant a les quatre persones positives prèviament esmentades. Uns pacients que, immediatament, van ser traslladats a la planta Covid de l’hospital i es va procedir a informar als familiars de la nova situació. Paral·lelament, l’àrea de Cirurgia va quedar tancada i aïllada per tal de fer un millor seguiment dels pacients que han donat negatiu, i per això, queden suspeses fins a nou avís les visites de l’exterior. Finalment, el SAAS va apuntar que es desconeix l’origen del brot, i van assegurar que pot ser multicausal, tant extern com intern del centre.

Una nova víctima a la Seu  

La Covid-19 també s’ha cobrat una vida aquest cap de setmana a la Seu d’Urgell. Tal com va informar l’ajuntament de la capital de l’Alt Urgell ahir, en les darreres hores s’havia produït una nova mort, i s’elevaven a quatre les defuncions registrades a la població des de l’agost.

Paral·lelament, també s’havia registrat un nou ingrés a la Fundació Sant Hospital, que situaven el total d’hospitalitzats en les 10 persones. D’altra banda, els confinats a domicili pel virus eren 44, amb tres nous casos del mateix cap de setmana, i també havia crescut el nombre de confinats per ser contactes de positius un total de 256 persones, vuit més les darreres hores.

Arreu de Catalunya, el risc de rebrot segueix disparat. Segons les dades del departament de Salut de la Generalitat, a data de 17 d’octubre, el risc de rebrot era de 406,93, una xifra que s’acostava al màxim registrat el 20 de març, quan es va situar en 454,43. Així mateix, el total de pacients ingressats en la darrera actualització de dades del dissabte era de 1.218, dels quals 213 restaven a l’UCI dels diferents centres catalans. D’altra banda, el total de casos acumulats era de 199.979 i les defuncions registrades eren 13.602.

Arreu d’Espanya, els casos confirmats amb PCR eren ahir 936.560, dels gairebé 40  milions que s’acumulaven arreu del món, on els països amb més afectació eren els Estats Units, Brasil i l’Índia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT