PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Desconfinament esglaonat

L’expert Oriol Mitjà proposa començar pels joves i sans i acabar amb la reobertura de les escoles

Per Victoria Gómez Pérez

Part del document ‘Salida coordinada del confinamiento’, d’Oriol Mitjà i Joel López.
Part del document ‘Salida coordinada del confinamiento’, d’Oriol Mitjà i Joel López. | TWITTER
Jover no descarta un seguiment a través dels mòbils però garanteix la protecció de dades

L’especialista en epidemiologia i assessor del Govern Oriol Mitjà va publicar ahir al seu compte de Twitter un informe dirigit a les autoritats espanyoles en el qual els aconsella un desconfinament de la població esglaonat. El document, basat en el Pla d’Andorra i signat pel mateix Mitjà i l’andorrà Joel López, afirma que la transmissió de la Covid-19 no es podrà eliminar, com a mínim, a curt termini, i alerta que durant els pròxims mesos es poden originar nous brots, per molt que s’apliquin mesures de control eficaces. «Només quan hi hagi més gent protegida per haver passat la infecció i l’impacte de la vacunació es disminuirà el risc», sentencia.

Per això, Mitjà i López proposen un «desconfinament seqüencial», començant per a les persones més joves i sanes i mantenint les més vulnerables i encara no infectades a casa. L’obertura d’escoles i els esdeveniments amb una gran afluència es deixarien per a la fase final. 

 

Seguiment per mòbil

En el mateix informe es proposa crear una aplicació mòbil per informar de nous casos i monitorejar els contactes. Concretament, i sempre segons aquest informe adreçat Espanya, «cada ciutadà hauria de descarregar-se una aplicació i activar-la cada vegada que marxés del seu domicili. Això permetria recol·lectar dades de mobilitat a través del GPS i els seus contactes mitjançant el Bluetooth» i localitzar de manera concreta els aïllaments, una mesura que ja es pren en altres Estats com Israel.

El ministre Portaveu, Eric Jover, va insistir a remarcar que aquest no és el pla concret dissenyat per a Andorra, alhora que no va descartar que la possibilitat acabi sent una realitat. «Un dels elements en què es basa el desconfinament és en l’accés a la mobilitat de les persones per poder entendre i controlar millor, en cas que hi hagi un positiu, quina ha estat la seva cadena de contactes i així activar millor els aïllaments. Aquesta eina encara no està decidida ni desenvolupada, però si es fa, es farà sempre sota la protecció de les dades», va assegurar el ministre.

 

Primer, els tests

Amb tot, Jover va recordar que abans s’hauran d’obtenir els resultats dels tests d’anticossos que el Govern preveu començar en un parell de setmanes. 

Tal com va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, una vegada se sàpiga quina part de la població és immune i quina és encara susceptible de patir la Covid-19, les autoritats decidiran com procedir a la reobertura de les activitats econòmiques del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT