PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS afirma que la designació de Rodríguez va ser «poc ètica»

Vela acusa el Govern de la «mala gestió» de el cas de la CNAU

Per El Periòdic

| Maricel Blanch

La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, critica la falta de rigor i «d’ètica» pel nomenament de Cristina Rodríguez com a presidenta de la Comissió Nacional Andorrana de la Unesco (CNAU). Rodríguez va deixar el càrrec dimarts després de la polèmica al voltant del seu nomenament, que va començar a estar a l’ull de l’huracà després de la sessió de control al Govern del passat mes de gener.

D’altra banda Vela insta el Govern a explicar més detalls sobre el procés i critica el fet que Rodríguez, que anteriorment havia ocupat entre altres tasques el càrrec d’ambaixadora a França, estigués sense cap contracte. «Si això és així, penso que no pots tenir una persona treballant sense cap contracte», diu la representant socialdemòcrata, que considera que l’enrenou dels últims dies «demostra que el Govern ha gestionat malament el tema». «El Govern s’haurà de justificar de cara a la ciutadania», afegeix Vela, que recorda que al Principat les noves lleis laborals, aprovades a les acaballes de la passada legislatura, no permeten treballar sense una vinculació per escrit i que, per tant, les lleis «s’han de respectar».

D’altra banda, Vela considera que Rodríguez, que anteriorment havia estat vinculada a la Unesco, «està habilitada» pel càrrec, però considera que el «problema» és el procediment que s’ha emprat per designar-la. De fet, Vela admet que és el Govern qui té la potestat de designar un candidat per presidir l’assemblea de la CNAU, que posteriorment ha de ser ratificat per la resta del comitè executiu. A efectes pràctics, però, el més probable és que el candidat designat pel Govern surti escollit, ja que el comitè està format per un representant de Sindicatura, 2 representants dels comuns, personalitats del món educatiu, acadèmic i cultural, així com quatre membres designats per quatre ministeris del Govern (Educació, Cultura, Exteriors i Medi Ambient).

Malgrat la dimissió de Cristina Rodríguez com a presidenta de la CNAU, el Govern continua amb la ferma voluntat que hi hagi una «reforma profunda dels estatuts». Fonts de l’Executiu van afirmar a l’ANA que els canvis seran assumits a nivell tècnic per personal del ministeri d’Afers Exteriors. Un cop s’hagin canviat aquests estatuts, amb la possibilitat que el càrrec de president passi a ser retribuït, es valoraran noves incorporacions.

Els socialdemòcrates pregunten pels sous dels ministres i dels càrrecs de confiança

Enmig de l’enrenou amb el nomenament i posterior dimissió Cristina Rodríguez com a presidenta de la delegació de la Unesco, el PS va enviar ahir una pregunta al Govern, que haurà de ser resposta de manera escrita, per tal que detalli els sous que rebin els ministres, els secretaris d’estat i dels càrrecs de relació especial i de confiança. En aquest sentit, el PS, a través d’un comunicat, explica que ha demanat a l’Executiu pel cost salarial d’aquests càrrecs i la diferència entre el que això suposava per a les arques públiques al febrer del 2010 i al febrer del 2020. A més, demanen que es detalli el salari detallat per a cadascun. «A l’inici de la legislatura vam dir que ens sobtava l’augment de càrrecs ministerials i secretaries d’Estat», va explicar la presidenta des socialdemòcrates, Susanna Vela, que demana que «s’especifiquin els noms i els cognoms de les persones que estan cobrant aquest salari i el càrrec que ostenten».

Dubtes del procés per triar el cap d’àrea de Participació

El PS també va presentar una pregunta per tal «d’aclarir la polèmica incorporació del nou cap d’àrea de Joventut» del Govern. El partit afirma que ha pogut conèixer «per fonts internes» d’algunes incidències en relació a la selecció del nou cap d’àrea amb els voluntaris i voluntàries inscrits a l’àrea de Participació i Promoció de la Joventut i Voluntariat. Per aquest motiu, el conseller general socialdemòcrata, Roger Padreny, demana «els detalls del procés de selecció i si fruit d’això ha baixat el nombre de voluntaris».

«Ens han fet arribar que la polèmica al voltant d’aquest nomenament ha pogut suposar una forta davallada del nombre voluntàries i voluntaris inscrits a l’àrea. Des del grup parlamentari socialdemòcrata ens preocupa aquest possible descens, ja que això pot complicar de forma notòria l’organització d’esdeveniments d’una gran dimensió turística com el Cirque du Soleil o La Vuelta», remarca Roger Padreny.

PUBLICITAT
PUBLICITAT