PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA denuncia coaccions de la Creu Roja contra els treballadors

L’ONG ho nega i sosté que només té dificultats per tancar tres contractes

Per Lara Ribas

La seu de la Creu Roja, a Santa Coloma.
La seu de la Creu Roja, a Santa Coloma. | Tony Lara

L’USdA va denunciar ahir a través d’un comunicat «amenaces i coaccions per signar els nous contractes de la Creu Roja», que segons l’organització sindical vindrien principalment dels caps d’àrea i el personal adjunt i estarien generant un malestar general entre el personal de l’ONG. Des de l’entitat, en canvi, el seu director general, Jordi Fernàndez, va negar que s’estigui produint aquesta situació i va aclarir que des que han començat la renovació dels contractes laborals s’han trobat amb només tres persones que no l’han volgut signar, que s’han posat en mans d’un advocat i ara negocien amb el lletrat de l’entitat.

Jordi Fernàndez: «Estic tranquil perquè la negociació dels contractes està en mans dels advocats, de manera que serà legal»

De fet, la Unió Sindical fa referència a «situacions il·legals» perquè considera que la majoria dels contractes són il·legals a més d’alertar de «destitucions obligades de càrrecs i de contractacions de nous empleats sense passar per edicte». Des de la Creu Roja, però, van recordar que no són un ens públic i, per tant, no han de realitzar les contractacions per mitjà d’edictes malgrat que molt sovint hi recorren «com un acte de transparència». A més, Fernàndez va assegurar estar «tranquil» perquè la negociació dels tres contractes que falten per signar està en mans dels advocats, «de manera que estarà tot dins de la legalitat». 

Sense ànim de lucre?

Tot i que amb 25 treballadors assalariats i 220 voluntaris la base de la Creu Roja segueix sent el voluntariat, l’USdA va assegurar que «les fonts consultades afirmen que l’ONG vol utilitzar els seus treballadors remunerats per cobrir l’activitat voluntària tot coaccionant-los». I també va criticar que «els interessa més econòmicament poder prestar serveis al SAAS i abandonar el seu principal treball com a transport sanitari col·lectiu que és menys lucratiu». 

De tota manera, Fernàndez va incidir que els serveis que ofereixen des de la Creu Roja són sense ànim de lucre tot i buscar un equilibri financer. Per exemple, va aclarir que el transport sociosanitari del darrer any ha estat deficitari i que l’objectiu «no és lucrar-se però si evitar el dèficit». I encara que l’USdA apuntava que la Creu Roja és una organització subvencionada pel Govern, el director de l’entitat va matisar que l’Executiu només finança un 15% del seu pressupost, equivalent a 184.000 euros. 

Contractes amistosos

Finalment, el comunicat de la Unió Sindical també denunciava que «el manteniment dels vehicles el realitzen les amistats del cap d’àrea i de l’adjunt i els uniformes del personal són adquirits a una empresa en la qual treballa l’adjunt del cap d’àrea, sense comparar diferents pressupostos ni passar per edicte». En aquest sentit, Fernàndez va explicar que la Creu Roja té convenis amb les empreses que els subministren aquests materials però que no són d’accés públic.

PUBLICITAT
PUBLICITAT