PUBLICITAT

La Massana

Adeu plural a Antoni Morell

Polítics, persones de l’àmbit cultural i altres acudeixen a la missa per acomiadar l’escriptor

Per Lara Ribas

El públic segueix la missa funeral d’Antoni Morell a l’església de la Massana, ahir.
El públic segueix la missa funeral d’Antoni Morell a l’església de la Massana, ahir. | Maricel Blanch

La gran estima cap al difunt Antoni Morell va quedar ben palesa en el multitudinari funeral que va celebrar-se ahir al matí a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. Com a veí d’Escàs i habitant de la parròquia, van fer acte de presència l’actual cònsol major, Olga Molné, i bona part dels consellers comunals, així com l’excònsol major, David Baró, i algunes parlamentàries massanenques com Judith Pallarés i Ester Molné. 

Tot i que la missa estava prevista per a les onze del matí, mitja hora abans ja van començar a deixar-se caure per la plaça les primeres persones que volien donar l’últim adeu a l’escriptor andorrà de referència. A part de ciutadans de la Massana i provinents d’altres parròquies, també van acudir-hi el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, o l’excap de l’Executiu, Toni Martí, a part de la síndica i la subsíndica generals, Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila, o el cap de l’oposició al Consell General, Pere López. Algun individu encara s’escolava dins de l’església just quan les campanes tocaven les onze en punt i pràcticament ja no hi cabia ningú més a l’interior de la nau central.

Espot en destaca «la gran andorraneïtat» i Riva, «la capacitat d’aglutinar diferents àmbits socials»

La missa funeral va allargar-se ben bé una mitja hora i a la sortida els assistents encara van voler compartir una estona enraonant entre ells per recordar tot el llegat que deixa el gran humanista Antoni Morell. «Tenia la capacitat d’aglutinar diferents àmbits socials i evidentment avui [ahir] ha quedat palesat amb totes les paraules que li han dedicat», va destacar la ministra de Cultura i Esports un cop acabat l’acte d’homenatge. Abans d’entrar a l’església, el cap de Govern havia destacat en declaracions a RTVA «la visió tan àmplia i tan completa» de Morell a més de la seva «gran andorraneïtat, ja que era un defensor de les institucions i de la nostra idiosincràsia». 

De l’àmbit cultural, van deixar-se veure escriptors com Albert Villaró o també la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, que va recordar que Morell havia estat el president de la Secció Acadèmica de la SAC a més del fundador de la plataforma Àgora Cultural. Entre altres assistents, cal destacar la presència de representants del col·lectiu de residents francesos i espanyols. L’ambaixador d’Espanya, Àngel Ros, va voler ressaltar la vessant literària de Morell «com a referent absolut de la literatura a Andorra». De fet, Ros va posar de relleu que l’escriptor «va introduir literatura catalana i espanyola al país» i que precisament aquesta i la seva obra «constitueixen un llegat importantíssim des del punt de vista literari». Com bé van coincidir a remarcar diversos dels assistents al funeral, per aquest llegat literari i altres aspectes com la seva personalitat humanística serà eternament recordat Antoni Morell al Principat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT