PUBLICITAT

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar s’esfondra pel fort episodi de pluges

Cultura urgeix la reconstrucció d’una església que podria formar part de la candidatura a la Unesco

Per Adrià Esteban

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar, esfondrat després de les precipitacions
El campanar de Sant Vicenç d’Enclar, esfondrat després de les precipitacions | SFGA

L’episodi de pluges intenses que va colpejar ahir al país –i que està previst que continuï durant el dia d’avui– va comportar severes afectacions a diferents punts del territori. Un dels principals damnificats va ser el campanar de Sant Vicenç d’Enclar, que va esfondrar-se parcialment com a conseqüència «del fort vent i les fortes pluges» registrades durant la jornada d’ahir al Principat. Malgrat els visibles danys soferts, els tècnics del Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports que van desplaçar-se al lloc dels fets van sostenir que l’estructura de l’església no estaria afectada per les adverses condicions meteorològiques. 

Tot i que encara no s’ha avaluat la despesa que comportarà la reconstrucció d’aquesta joia arquitectònica, des del Ministeri de Cultura van deixar clar la prioritat per tornar a aixecar l’església «el més aviat possible». En aquest sentit, el campanar de Sant Vicenç d’Enclar és un dels onze monuments que figura en el primer document de treball de la candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra. 

Tot i això, les fonts consultades van assegurar que l’imprevist «no suposa cap contratemps» en relació amb els terminis fixats per l’organisme internacional, ja que fins al maig no hi haurà una segona reunió de copilotatge en la qual «no s’haurà d’entrar en la realitat del monument». A més, des del Ministeri van recalcar que arribats a aquest punt «és possible que altres monuments també s’hagin de revisar». En qualsevol cas, van insistir que «és un procediment molt llarg» i que l’esfondrada no hauria de fer perillar la seva presència a la candidatura.

De fet, el monument ja havia estat objecte d’una reconstrucció l’any 1982. Al 2017 es va realitzar una important actuació en el conjunt per part del Departament de Patrimoni Cultural, encarregat de realitzar revisions periòdiques.

Creix la vigilància a La Portalada

D’altra banda, fruit de les precipitacions, el Govern es va veure obligat a augmentar les mesures de vigilància preventiva a la zona de la Portalada, una àrea de «risc controlat» des de l’esllavissada del passat mes d’agost que és especialment sensible davant de precipitacions com les de les darreres hores. Per aquesta raó, davant el risc «d’acceleració dels moviments de purga natural», el Ministeri de Justícia i Interior va decretar pujar al nivell tres l’alerta. Tot i això, des de l’Executiu van assegurar que els elements de protecció instal·lats recentment haurien d’evitar que qualsevol corriment de rocs tingués afectacions a la carretera. 

Així doncs, durant un cap de setmana previ a Nadal on està previst una circulació densa a la xarxa viària, es mantindran els efectius dels Bombers i la Policia per controlar el pas dels vehicles durant les 24 hores del dia. A més, les accions preventives també inclouen la restricció de la part sud de l’aparcament de davant del Punt de Trobada. No obstant això, el centre comercial obrirà les seves portes amb tota normalitat utilitzant la zona d’aparcament inferior.

Altres afectacions

Més enllà de la zona de la Portalada, les pluges matineres de la jornada d’ahir van provocar diverses afectacions a arreu del país. Com a conseqüència, els Bombers van computar, fins les 14.00 hores, un total de 38 sortides, de les quals 27 serveis per inundacions i 11 per esllavissades o caigudes de pedres o roques.  

En aquest sentit, una de les principals actuacions van ser l’evacuació de prop de 10 vehicles al Pont de Fontaneda com a mesura de precaució per la crescuda del cabal de l’aigua. A més, cal destacar esllavissades de caràcter menor a la CG-2 a l’alçada d’El Tarter, a la part alta de Fiter i Rossell i a la zona de Montaup. En tots tres casos es van haver de tallar momentàniament el trànsit, així com també hi va haver afectacions a la CG3 a Sornàs, el Funicamp es va tancar un parell d’hores, es va inundar una estació transformadora d’Andorra la Vella i es va aturar el servei temporalment a 150 clients per evitar cap incident, i a Naturlàndia les activitats es van suspendre. Per últim, a la zona de la Coma de Rànsol la carretera es va tancar per un elevat risc d’allaus. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT