PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les atencions al servei d’urgències creixen un 4% fins al mes d’octubre

S’han realitzat ja més de 33.500 visites i es preveu superar la xifra de les 38.000 del 2018

Per Enric Revuelta

Dues ambulàncies del Servei d’Urgències Mèdiques.
Dues ambulàncies del Servei d’Urgències Mèdiques. | Maricel Blanch

El nombre d’atencions al servei d’urgències s’ha incrementat un 4% durant el que portem del 2019. Fins al mes d’octubre, segons el SAAS, s’han comptabilitzat un total de 33.533 visites mentre que en tot l’any passat se’n van registrar 38.038. Això vol dir que si el criteri de proporcionalitat es compleix tant al novembre com al desembre, el nombre total d’atencions podria arribar a aproximar-se a les 40.000.  

El cap del Servei d’Urgències, Marcos Gutiérrez, explica que aquest increment es deu a diversos factors, com ara una major presència de practicants d’esports de muntanya a l’estiu o el fet que el servei estigui situat en un nucli urbà important. «La muntanya és cada cop més accessible per a la gent mentre que abans determinades activitats les feien gent molt específica», diu Gutiérrez, que afegeix que sobretot al mes de juliol han notat un repunt molt important, amb xifres molt similars respecte als pics que es produeixen durant els mesos d’hivern, que és quan el servei rep una bona part dels pacients coincidint amb l’època de l’esquí i la resta d’activitats de neu, i també per l’increment de patologies de la gent de tercera edat.

Gutiérrez també exposa que el Servei d’Urgències té una afluència important de pacients atesa la seva ubicació, per la qual cosa «molta gent s’hi apropa», i al mateix temps descarta que aquest repunt sigui per un increment de la població al país. «La població és la que és i no hi ha hagut un increment, potser també l’accessibilitat d’urgències és un factor molt important», diu el cap d’urgències del SAAS, en el càrrec des del mes de febrer, en substitució de Joan Gómez.

En la línia de Benazet

Un dels debats que apareixen ara al voltant del sistema sanitari és precisament descongestionar el Servei d’Urgències. Gutiérrez, de la mateixa manera amb què s’ha vingut expressant recentment el ministre de Salut Joan Martínez Benazet, advoca per ampliar el Servei de Permanències Mèdiques, que durant els caps de setmana i els festius «absorbeix» un grup important de la població. En aquest sentit, la taula d’estudi formada pels diferents actors sanitaris, entre els quals s’hi troba l’Executiu, contempla poder oferir aquest servei durant tots els dies. Segons Gutiérrez, aquest servei permetria derivar un nombre de pacients «molt potent» cap a aquesta àrea, que alhora també rebria un impuls després d’uns anys en què el model no ha tingut l’èxit que s’esperava. El Servei de Permanències Mèdiques el realitzava en un primer moment el metge de capçalera, que es desplaçava a domicili, i  després es va situar al CAP d’Escaldes, sense obtenir els resultats esperats. 

Per a Gutiérrez, tenir aquest departament obert permetria derivar una part del triatge que es fa a Urgències i que es considera de baixa gravetat. De fet, el cap d’Urgències explica que el 60% dels pacients que actualment reben són de baixa gravetat i que, per tant, «són pacients que no necessàriament són candidats a un Servei d’Urgències». Segons Gutiérrez, aquest és un dels motius pels quals hi poden haver pics de saturació al servei i que aquestes situacions, en considerar-se menys importants que casos més greus, triguin més a poder ser ateses, amb el conseqüent increment d’espera  que provoca finalment que «no es compleixi amb les expectatives del pacient». «La lluita entre la necessitat assistencial, la pressió assistencial del pacient i els requeriments del servei d’urgències fa que l’atenció no sigui àgil. A nivell sanitari i professional s’ha d’atendre primer el cas més greu i susceptible de gravetat i el menys greu passa a un segon esglaó», comenta Gutiérrez, que defensa que la percepció dels pacients ha millorat en els últims mesos.

Gutiérrez proposa una borsa de treball per contractar àgilment

El cap d’Urgències de l’Hospital de Meritxell admet les dificultats que pot patir el servei a l’hora de contractar personal i tenir la plantilla al complet. Marcos Gutiérrez afirma que el servei té gairebé completades les 30 places que ha dissenyat i que només en falta una per cobrir els llocs necessaris. Explica, però que tenen certes complicacions per poder contractar de manera àgil atès que el personal ha de complir uns criteris previs abans d’obtenir el permís de residència i treball. «Hem de funcionar per l’oferta de places de feina», diu el cap d’Urgències, que en aquest sentit, proposa crear com una mena de borsa de treball a través de persones que tinguin interès a venir a treballar al Principat i que prèviament ja hagin demostrat els requisits en base a entrevistes i convalidacions dels títols professionals. Així, la paperassa seria mínima a l’hora de fer la contractació i concretar la incorporació. Gutiérrez comenta que «els tràmits alenteixen les incorporacions», quan és un aspecte que es podria fer «telemàticament».  

PUBLICITAT
PUBLICITAT