PUBLICITAT

Andorra la Vella

113 nous casos de violència masclista en el que portem d'any

Afers Socials admet que, malgrat els tallers escolars, els estigmes arrelen entre els joves

Per Elisabet Cortiles

La manifestació del Dia Internacional contra la violència de gènere
La manifestació del Dia Internacional contra la violència de gènere | MARICEL BLANCH

la prevenció i la detecció d’agressions masclistes han estat els pilars que han reforçat el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere durant el 2019. Així ho van explicar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, durant el balanç que van presentar ahir en motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència envers les dones. Des del gener fins a l’octubre, un total de 286 dones van ser ateses per una agressió masclista: 113 casos són nous d’enguany, 144 són casos de prevalença, és a dir, aquells en què les dones van acudir amb anterioritat al servei, i que es continuen tractant i 29 són casos reoberts. La majoria de les víctimes tenien entre 28 i 39 anys, però una part important eren adolescents en el moment de l’atac, concretament, dues de cada deu. 

Preguntada sobre la joventut de les agredides, Porras admetia que «hi ha lletres de música reggaeton i programes de televisió que influeixen negativament entre els joves» malgrat les moltes campanyes i tallers sobre violència de gènere, igualtat i assetjament que s’han fet aquest any a les escoles per erradicar els estereotips sobre les relacions de parella. Malgrat tot, assegurava que «es va per bon camí» i «s’ha d’entendre que és una feina global que hem de fer entre tots i no només a les escoles». 

Conscienciació i denúncies

Tant el ministre com la cap d’àrea van destacar la millora en l’atenció a les víctimes per part del servei administratiu, fruit de les formacions que van rebre policies i funcionaris. Filloy va explicar que dues vegades l’any tots els departaments implicats es reuneixen per posar en comú les accions que es duen a terme i aconseguir una transversalitat en les línies d’acció del Govern. També va destacar que «el Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere ha aconseguit una consolidació efectiva i real» ja que la gran majoria de dones agredides van recórrer al telèfon 181 per informar-se o demanar ajuda.

Tot i això, 150 de les 286 dones registrades va decidir no presentar una denúncia contra el seu agressor malgrat que el Ministeri d’Afers Socials els facilita una atenció judicial gratuïta. Porras eludia a «la por de moltes víctimes a denunciar atès al vincle sentimental amb l’agressor, el pes de la relació familiar i la inestabilitat emocional en la que es troben en aquell moment les dones». En aquest sentit, la cap d’àrea feia èmfasi a la voluntat de «seguir formant el Cos de Policia i la Batllia per evitar que la víctima se senti agredida de nou» quan demani l’ajuda de l’administració i avançava que al 2020 seguirien implementant la guia de col·laboració i els protocols d’actuació específics aprovats l’any passat.

Suport a les mares

Un dels altres aspectes que s’han de cuidar més, tal com va explicar la cap d’àrea, és la relació entre mares i fills, que sovint queda malmesa després de patir violència de gènere. 70 de les dones ateses van rebre supost psicològic per millorar l’estima maternoinfantil. També es van atorgar 91 ajudes econòmiques per cobrir necessitats bàsiques i pagar escoles bressol per «garantir el procés de recuperació de les víctimes».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT