- L’entitat demana la derogació d’un decret del ’91 que permet a 12 empreses treballar al.legalment
- Una recent creada comissió comunal s’afegeix a la lluita per controlar la competència deslleial
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA
- Armengol i Pantebre, durant la presentació de l’estudi, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ
L’evolució de la situació d’intrusisme i de competència deslleial que viu el Principat es manté a uns nivells preocupants, segons dicta l’estudi elaborat per la Cambra de Comerç i que ha entregat aquesta setmana al Govern. El president de la Cambra, Marc Pantebre, va manifestar que des de l’any 1998, quan es va començar a treballar per frenar aquesta problemàtica, la situació no ha millorat. Actualment, i segons va manifestar el vicepresident de la Cambra de Comerç i president de la Comissió contra l’intrusisme, Miquel Armengol, “s’estan infringint més de 30 lleis” vinculades a la competència deslleial i al.legal.
L’últim estudi va realitzar-se al 2004, i “des de llavors, a excepció d’un major control duaner, no s’ha avançat”. Ja llavors es va intentar implicar les administracions i els cossos especials per tal de lluitar conjuntament contra l’intrusisme, però es va descartar per falta de mitjans i per conflictes de competència entre els implicats, va explicar Armengol. Actualment, i després de les reunions mantingudes amb el Govern i amb els comuns, sembla que la lluita és més factible. El vicepresident de la Cambra va explicar que durant la reunió de cònsols de dimarts van exposar la problemàtica i que va rebre el suport absolut dels comuns, ja que allà mateix es va decidir crear “una comissió comunal contra l’intrusisme”. Aquesta nova formació estarà encapçalada per la cònsol d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, i la cònsol menor d’Escaldes, Montser- rat Capdevila. La setmana vinent començaran a treballar conjuntament amb la Cambra.
En aquesta nova cooperació treballaran per garantir l’acompliment dels punts que planteja l’estudi de la Cambra, que principalment reclama una renovació de la legislació, majors controls, més coordinació entre l’Administració central i la comunal i una nova política de sancions. L’estudi, a més, també parla de la importància de la tasca de sensibilització per part de les institucions públiques, per tal que redueixin la contractació a l’exterior i potenciïn la contractació d’empreses del país.
cgarnica@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.