PUBLICITAT

Andorra la Vella

Taxa de 5 euros per saber si el vehicle podrà entrar a Barcelona

Caldrà pagar 2 euros per accedir als permisos especials per als vehicles considerats contaminants

Per Meritxell Prat

Vehicles circulen davant d’un cartell que indica l’accés a un espai que forma part de la ZBE.
Vehicles circulen davant d’un cartell que indica l’accés a un espai que forma part de la ZBE. | ACN

Els vehicles estrangers i, per tant, també els andorrans, que vulguin entrar a l’anomenada Zona de Baixes Emissions (ZBE) que entrarà en funcionament a Barcelona i quatre municipis més de l’àrea metropolitana el gener que ve hauran de pagar una taxa de 5 euros per tal de dur a terme la gestió que permeti comprovar si compleixen amb els requisits mediambientals establerts a la zona o no. Així ho fixa l’ordenança fiscal que va aprovar dimarts el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que regula, justament, la taxa per a la gestió metropolitana de les zones de baixes emissions.


Segons es va informar des de l’AMB aquesta taxa està vinculada a la tramitació d’autoritzacions d’accés i circulació a la ZBE Rondes de Barcelona per aquells vehicles que no disposen de la corresponent etiqueta ambiental de la DGT (Dirección General de Tráfico), és a dir, els considerats més contaminants. Tal com ja va explicar EL PERIÒDIC, properament s’activarà el Registre Metropolità, que és la plataforma tecnològica gestionada per l’AMB que vetllarà pel control i compliment d’accés i circulació a la ZBE i que permetrà, per exemple, demanar el permís especial perquè els vehicles contaminants puguin accedir a la zona fins a 10 vegades a l’any.  «Serà mitjançant aquest Registre Metropolità on els ciutadans que no els correspongui etiqueta mediambiental de la DGT, i els estrangers, s’hauran d’inscriure i, posteriorment, podran tramitar les seves autoritzacions per poder accedir i circular dins la ZBE Rondes de Barcelona», va exposar el vicepresident de Mobiltiat, Transport i Sosteniblitat de l’AMB, Antoni Poveda, segons recull el comunicat fet públic.


Així, l’ordenança fiscal distingeix entre autoritzacions sense cost i autoritzacions amb cost. En aquesta segona categoria s’hi inclouen les autoritzacions per als vehicles estrangers que no es regeixen per les etiquetes ambientals de la DGT, que hauran d’abonar 5 euros per la gestió de comprovar si compleixen els mateixos requisits tecnològics que els vehicles espanyols. En cas de complir els requisits, podrà accedir lliurement per la ZBE, si no quedaria exclòs, si no és que presenta l’autorització diària que s’ha previst per als vehicles contaminants.


Precisament aquestes autoritzacions diàries, que se’n podran demanar 10 a l’any, tampoc seran gratuïtes. S’ha previst que cada autorització tindrà un cost de 2 euros per cobrir les despeses de gestió.


La zona de baixes emissions són 95 quilòmetres quadrats que engloben la ciutat de Barcelona (delimitada per les rondes, que n’estan excloses) i parcialment els municipis de l’Hospitalet, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. La restricció s’aplicarà de les 7 hores del matí fins a les 20 hores del vespre de dilluns a divendres. Entrarà en funcionament l’1 de gener si bé, no es multarà els vehicles que incompleixin les restriccions fins a l’abril.


Des del Govern es va informar ahir que s’està en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona «per veure com s’ha de gestionar i aplicar» la restricció en el cas de cotxes andorrans. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT