PUBLICITAT

Andorra la Vella

La piscina dels Serradells no es reobrirà fins als Jocs del 2021

La corporació encara no ha licitat les obres que s’havia previst que comencessin durant aquest mes

Per Meritxell Prat, Anna Ribas

La piscina interior dels Serradells molt malmesa després de l’incendi.
La piscina interior dels Serradells molt malmesa després de l’incendi. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

La reobertura de la piscina del centre esportiu dels Serradells, que va haver de tancar pels danys soferts durant l’incendi del novembre de l’any passat, no es podrà fer durant la segona meitat del 2020, tal com s’havia previst inicialment, i els usuaris hauran d’esperar fins a mitjans del 2021 per poder-hi tornar. Així ho va confirmar el cap d’àrea d’instal·lacions esportives del Comú d’Andorra la Vella, Marc Magallón, que va avançar que la previsió amb què es treballa és que estigui a punt per als Jocs dels Petits Estats que acollirà el Principat l’estiu del 2021. El calendari exacte, però, no es coneixerà fins que no se sàpiga, també, la data d’inici de les bores. «La idea és que al febrer comencin les obres i serà llavors quan sabrem fins quan duraran. Però calculem que estaran pels Jocs, com a molt, un parell de mesos abans», va exposar Magallón, que va recordar que la previsió és que els treballs s’allarguin durant més d’un any.


El retard s’explica perquè les negociacions amb les asseguradores les parts implicades s’han allargat més del previst. Cal recordar que aquest estiu la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, va explicar que la idea era poder licitar les obres durant el setembre i que aquestes comencessin aquest mes d’octubre. Però tal com es va confirmar des de la corporació, encara no s’ha tret el concurs públic. De fet, es va explicar que «s’estan ultimant les negociacions amb les asseguradores de les parts implicades», que ja es disposa del projecte de reconstrucció i s’està enllestint el plec de bases per licitar les obres. Marsol va xifrar el cost de la reparació en uns quatre milions d’euros.


Des del comú no es van detallar les dates, però sí que es va apuntar que la previsió és que durant la primera quinzena de novembre es pugui informar exactament del calendari previst i donar tots els detalls sobre la qüestió.

Abonats  

Magallón va admetre que el tancament de la piscina ha estat un cop important per al centre. De fet, des de l’incendi fins ara, s’han perdut un miler d’abonats. «La piscina és molt important i ens portava molta gent», va exposar, deixant clar, però, que la preocupació no és «econòmica», ja que el fet que no funcioni la zona d’aigua també ajuda a reduir la despesa energètica «i quasi que una cosa ens compensa l’altra». Cal tenir present que en el moment que es va veure que la piscina no podria continuar funcionant a causa de les afectacions provocades pel foc, el comú va decidir suspendre de manera automàtica els abonaments aquàtics, això va suposar reduir, de cop, el nombre d’abonats en 400. Tots aquells que han volgut seguir nedant, han hagut de buscar centres esportius d’altres parròquies on apuntar-se.


De fet, cal recordar que aquest estiu passat tampoc va poder obrir la piscina exterior perquè no hi havia prou garanties de seguretat pels usuaris, ja que la façana més malmesa per l’incendi del novembre passat a la zona de la piscina olímpica limita amb l’espai de la piscina exterior. Per compensar, la corporació va habilitar un aquaparc a la zona de l’estadi comunal.
El greu incendi dels Serradells es va produir el 21 de novembre de l’any passat a causa d’una espurna d’una soldadura efectuada a la bastida de l’edifici. La piscina interior va ser la part més afectada, mentre que la resta de les instal·lacions van poder reobrir al febrer. 

La Federació de Natació considera que la demora els perjudica molt

«La notícia no em sorprèn, i aquest és el problema. Ja era pessimista i era conscient que no tindríem piscina fins a Andorra 2021, i sort que tenim aquesta fita i es donaran una mica de pressa. El problema és que la gent no s’adona de les conseqüències que tindrà això», amb aquestes paraules encaixava la Nedadora Mònica Ramírez la notícia que implica que no tindran una piscina olímpica per preparar-se per dues grans fites que ja tenen a tocar: els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i els Jocs dels Petits Estats d’Europa d’Andorra 2021.


La Federació Andorrana de Natació (FAN) encara no ha estat informada de la situació de manera oficial però l’entrenador Hocine Haciane va apuntar que «per a la natació andorrana és molt dolent el que està passant perquè hem de preparar els corredors perquè puguin competir en piscina de 50 metres i ara a Andorra només tenim piscines de 25 metres. Crec que per a nosaltres és un hàndicap, i més tenint en compte que a Montenegro es va fer un molt bon paper i vam aconseguir sis medalles amb els nostres set nedadors. La idea era poder fer un millor paper en els jocs de casa, pensava que la tindrien llesta abans».


«La natació és un dels esports més sacrificats perquè competeixes en un medi diferent, l’aigua. Això fa que hagis d’entrenar moltíssimes més hores que en un altre esport, i ens estem trobant sempre amb entrebancs. Per sort els que hem pogut hem marxat: El Bernat Lomero està a Tailàndia; la Nàdia Tudó, a Alemanya i jo he marxat a Barcelona. Els que s’han hagut de quedar a Andorra ho tenen més complicat», destacava Ramírez.


Haciane no vol pensar que marxar sigui la solució però «realment dona la sensació que és així perquè totes les competicions són amb piscina de 50. Un nedador que vol tenir bons resultats no pot entrenar en les condicions necessàries a Andorra perquè tenim aquest problema. Des de la federació intentarem fer concentracions per poder entrenar a fora en una piscina olímpica, sigui a Font Romeu o a Barcelona. Però sabem que no és suficient». Unes estades que, a banda de ser insuficients, tindran un cost afegit. Per això Haciane va dir que parlarien amb el Comitè, tenint en compte que és una situació extraordinària, i més tenint en compte que Andorra serà la seu de l’esdeveniment. Així mateix, Ramírez va remarcar que «he marxat a Barcelona sense cap mena de pressupost, he estat treballant per mantenir-me. Les beques que em donen no em permeten viure a fora. A Barcelona estic bé, i ho estaré fins que se m’acabin els diners per viure».


El tècnic també apuntar que a Andorra estem una mica «coixos» i que «ens hem quedat una mica enrere» quant a les instal·lacions. També va lamentar que no hi hagi una piscina de 50 metres al Centre de Tecnificació. D’altra banda, va considerar que el país no aprofita les capacitats que té per atraure esportistes d’alt nivell. «Estem en una alçada privilegiada i es podrien beneficiar molts països», valorava. Actualment, la federació està entrenant a la piscina del Col·legi Sant Ermengol, que és de 25 metres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT