Escaldes-Engordany
Els comerciants, despreocupats pel ‘tax free’ sense límit d’import
Les associacions creuen que els residents no aniran fins a la Seu per gastar menys de 90 euros
Les associacions de comerciants es mostren poc preocupades per l’impacte que pot suposar al comerç andorrà l’eliminació de l’import mínim per reclamar l’IVA dels productes comprats a Espanya. Des d’avui, ja no existeix el límit de 90,15 euros per poder recuperar la quantitat pagada per aquest tribut espanyol. La mesura entra en vigor avui, després que el govern veí aprovés ahir els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 i els publiqués al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
«No crec que els hàbits dels consumidors andorrans canviïn amb aquest nou escenari», va assegurar Antoni Miralles, de l’AssociPació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres. Segons el comerciant, la gent no es prendrà la molèstia de «perdre temps i gastar benzina» per comprar productes que costen menys de 90 euros. «Per menys d’aquest preu només es poden productes d’alimentació, això no perjudicarà el sector de la moda», va afirmar Miralles. També va destacar que, en imports tan petits, el percentatge d’estalvi per l’IVA també acaba sent inferior. «Al final, no aniran a la Seu per estalviar-se tres o quatre euros», va afegir. «Al final, el descompte no és del 20%, perquè a Andorra s’ha de pagar el 4% i al final acaba sent un 15% d’estalvi».
El que sí preocupa Miralles és la possibilitat que el diferencial de preu sigui cada vegada més gran amb els productes de grans superfícies com Mercadona. «És més important fixar-se en el que pot comportar que a Espanya treballin amb marques pròpies i productes diferents als que tenim a Andorra i que allà puguin oferir una millor relació de qualitat-preu que aquí», va apuntar Miralles.
Des de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell, la presienta Sònia Yebra, també considera que la nova normativa no afectarà el comerç intern. «Entre els zero i els 90 euros tampoc hi ha molta diferència d’import perquè valgui la pena desplaçar-se fins a Espanya», va comentar Yebra. «No hi ha suficients raons perquè la gent que ara compra aquí decideixi baixar a la Seu. Al Mercadona ja està passant, però no crec que funcioni amb a les compres amb imports petits».
Segons Yebra, els residents estan «prou mentalitzats» del fet que «el que es consumeix a Andorra, es queda a Andorra». «La gent sap que això és fer país i que promoure el comerç interior és donar punts al nivell econòmic de tots en general», va apuntar la comerciant. Tant Yebra com Miralles, es valora la feina feta per part de Govern amb les campanyes de conscienciació que s’han impulsat per promoure la compra al país.
Per la seva banda, Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany, coincideix amb la resta de botiguers. Tal com va opinar ja a principis de juny, quan es va posar sobre la taula la proposta, Venable va admetre que la modificació «no ajudarà» però tampoc hauria de suposar un trasbals en una situació que, de per si, ja no és bona i continua «en crisi».
La valoració dels comerciants és la mateixa que la que va fer la direcció del Mercadona de la Seu a aquest rotatiu fa unes setmanes. La cadena no espera més afluència de compradors a causa del canvi normatiu espanyol.
El que es posiciona en contra és el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, que afirma que «sí que afectarà» perquè farà que els residents «comprin més a Espanya i demanin el tax free, una cosa que abans només feien per compres grans».