Escaldes-Engordany
La UHA constata que Sant Julià té «problemes» per ocupar els hotels
El col·lectiu s’ha reunit amb el comú per establir mesures i acabar amb la manca de pernoctacions
El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va confirmar ahir que Sant Julià és la parròquia que té «més problemes» a nivell de pernoctacions. De fet, les xifres d’ocupació hotelera dels darrers mesos mostren que Sant Julià és l’única parròquia que ha perdut turistes en relació als anys anteriors.
En aquest sentit, Ara va remarcar que cal «treballar» i «prendre mesures» per procurar que els visitants «vulguin fer nit a la parròquia laurediana. I és que actualment Sant Julià rep turistes a través d’espais com Naturlandia, però la majoria opta per fer aquestes activitats i dormir en una altra parròquia, i això s’hauria de canviar».
Malgrat que no es té un pla d’actuació concret, Ara creu que caldria començar per «canviar els productes dels hotels i fer ofertes més atractives». A més, el president de la UHA va assegurar que el col·lectiu ja s’ha reunit amb el comú per intentar trobar una sol·lució a aquesta manca de pernocatacions però que a hores d’ara no s’ha decidit tirar endavant cap mesura concreta. «Tot i això, des de la corporació se’ns ha assegurat que s’analitzarà el mercat, per tant, seguirem estudiant la situació», va afegir Ara.
Un agost amb xifres positives / La UHA va fer públiques ahir les dades d’ocupació del sector hoteler en relació al mes d’agost. I en dites xifres es mostra que en relació al mateix període de l’any passat, l’ocupació ha augmentat un 5,29%, passant del 75,76 al 79.77%. Al respecte, Ara va puntualitzar que aquest increment és «molt positiu». A més, «complim amb les previsions, ja que vam dir que fregaríem el 80% d’ocupació».
Per parròquies, Sant Julià és l’única que ha disminuït la seva ocupació, passant del 69,49% al 69% (un 0,49% menys). Mentre que les parròquies que han tingut un major augment han estat Escaldes-Engordany i Ordino, amb un increment del 10,25 i el 7,73%, respectivament. La resta de parròquies han crescut en quant a pernoctacions però en menor mesura; entre l’1,92 i el 5,29%.
Segons Ara, aquest augment s’explica «perquè –com en la resta de països europeus– l’economia i el turisme ha millorat. Per tant, hem tingut més moviment».
L’AHA no és tant positiva / La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, considera que l’agost no ha estat tant positiu com es mostra des de la UHA. De fet, Canut va destacar ahir que a nivell d’ocupació les xifres «potser sí que han estat una mica superiors a les de l’any passat, però el nivell econòmic dels turistes ha sigut molt menor».
En aquest sentit, Canut va assegurar que al llarg de tot l’estiu –incloent l’agost– els turistes «han vingut amb un pressupost molt ajustat i no han fet la despesa que han fet en anys anteriors». Per aquest motiu, «ens ha costat molt mantenir els preus d’acord amb la nostra categoria». De fet, Canut va especificar que durant els primers 15 dies d’agost els hotels solen pujar «els preus entre un 15 i un 20%, però aquest any molts no ho han pogut fer, perquè el nivell dels turistes no ha permès fer-ho».
Per tot, des de l’AHA es demana al Govern i a Andorra Turisme que es faci «una reflexió del turisme que ve al Principat, perquè el que s’està fent ara és prioritzar el volum a la qualitat. I això porta a omplir Andorra de qualsevol manera i a prostituir els hotels amb turistes low-cost, quan tothom sap que els destins low-cost acaben morint per si sols».
L’UHA tendeix a pujar els preus / Malgrat que Canut denuncia una «prostitució» del sector, Ara va especificar ahir que el 63,16% dels participants a l’enquesta de la Unió Hotelera ha augmentat el preu mitjà de les seves habitacions en un 4,67% durant el mes d’agost. Precisament, «aquestes xifres mostren que el mercat s’està recuperant i que els establiments poden apujar els preus per fer front a la crisi i augmentar una mica més els seus beneficis, perquè la veritat és que veníem d’una època en què els preus havien abaratit molt el mercat, i en aquest sentit calia un canvi».
Tanmateix, Ara va remarcar que duran el mes passat la facturació mitjana dels hotels inscrits a la UHA ha estat força «positiva, ja que el 76,32% dels establiments diuen que els seus beneficis han augmentat en un 8,62%».
És manté el perfil familiar i creixen els turistes francesos / El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va destacar ahir que el perfil de turistes que visiten el Principat continua sent el familiar, «sobretot els que vénen d’Espanya o de la costa Catalana, ja que la majoria d’aquests visitants vénen buscant espais de natura i activitats a l’aire lliure».
És manté el perfil familiar i creixen els turistes francesos / El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va destacar ahir que el perfil de turistes que visiten el Principat continua sent el familiar, «sobretot els que vénen d’Espanya o de la costa Catalana, ja que la majoria d’aquests visitants vénen buscant espais de natura i activitats a l’aire lliure».
D’altra banda, Ara també va destacar que durant el passat mes agost –i l’estiu en general– els establiments inscrits a la UHA han notat que ha «augmentat força el turisme francès. I això ho podem veure també en l’increment de vehicles que han entrat per la frontera francesa». En general, «sembla que l’economia i el turisme als països veïns està millorant, i nosaltres no en som l’excepció», va puntualitzar Ara.