PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern creu que a Andorra no hi haurà transmissió autòctona de Zika

L’Administració recomana reduir la possibilitat de rebre picades fent servir roba que cobreixi al màxim la pell

Per EL PERIÒDIC

Un mosquit del gènere Aedes que actua com a vector del virus Zika.
Un mosquit del gènere Aedes que actua com a vector del virus Zika. | EL PERIÒDIC
El Govern va transmetre ahir un comunicat especificant que a Andorra «només existeix el risc que apareguin casos importats de la malaltia». Per aquest fet, «es demana als viatgers que segueixin les diverses recomanacions de protecció davant possibles infeccions».
 
D’aquesta manera, es recomana a les persones que viatgin a zones afectades que redueixin la possibilitat de rebre picades de mosquit fent servir roba que cobreixi al màxim la superfície cutània, utilitzant repel·lents de mosquits, fent servir mosquiteres, engegant l’aire condicionat a baix nivell durant la nit per espantar els mosquits, instal·lant xarxes de malla a les finestres, utilitzant difusors de repel·lents i cintes impregnades en insecticides als habitatges i eliminant llocs amb aigua estancada. A més, «el fet que a Andorra no hi hagi presència del mosquit que actua com a vector fa suposar que no hi ha risc de transmissió autòctona a partir d’eventuals casos importats», va destacar el Govern. Tot i això, el Ministeri de Salut es manté atent a les actualitzacions de l’OMS per incorporar els darrers descobriments en relació a la transmissió de la malaltia.
 
Tanmateix, el Ministeri ha contactat amb el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) per conèixer la vigilància dels mosquits i s’ha constatat que en el darrer estudi sobre aquesta qüestió no es va identificar la presència del mosquit vector, el mosquit tigre.
 
Informacions nacionals / El Ministeri de Salut ha elaborat un document informatiu perquè la població andorrana i les agències de viatges tinguin coneixement del virus Zika, que ha estat declarat per l’Organització Mundial de la Salut com a emergència sanitària global.
 
El virus es transmet principalment per la picada de mosquits infectats. A Europa s’han començat a donar casos de virus de Zika importats, és a dir, en persones que han viatjat a països afectats, però no s’han detectat casos de transmissió autòctona, tot i que on hi ha presència del mosquit vector hi ha risc que es pugui transmetre el virus.
 
Primera transmissió sexual / A Estats Units es va confirmar dimarts el primer cas de contagi per transmissió sexual del virus Zika. Van ser els Serveis de Salut del comtat de Dallas els que van informar d’un pacient que es va infectar amb el virus després de tenir contacte sexual amb una persona malalta que havia tornat d’un país on està present el virus. 
 
Fins ara només hi ha havia dos precedents que confirmaven aquesta via de contagi. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT