Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El TC admet el recurs sobre la violació dels drets sindicals

Cinca insinua que hi haurà un ministeri de la Funció Pública

La demanda dels sindicats de la funció pública sobre la presumpta vulneració del dret sindical en el procés d’aprovació dels complements de jubilació inicia l’últim periple. El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’empara interposat per diverses associacions i sindicats del funcionariat contra la tramitació de la llei del pla de pensions de la funció pública. El col·lectiu de treballadors públics reclama contra l’aute de la Batllia del 23 de setembre del 2014 i contra la sentència del 29 de gener passat dictada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ), que avala la resolució de la batlle.

El ministre de Finances i Funció Pública en funcions, Jordi Cinca, va defensar ahir la llei del pla de pensions del personal de l’administració, que entrarà en vigor el pròxim 1 de juny. Cinca va recordar que la legislació «crea un fons per als complements de jubilació en què té cabuda tot el personal públic» i va assegurar que es va tenir en compte el punt 32 de la Taula de la funció pública que es va crear durant el 2010. El ministre va garantir que «es respectarà la decisió de la justícia» però confia en què el recurs no prosperi.

Cinca va argumentar que durant la pròxima legislatura els esforços se centraran en «la reforma de la Llei de la funció pública», que ha de regular la carrera professional, la flexibilitat horària, la formació, els incentius, etcètera. «Ho farem com fins ara, des del diàleg», va asseverar. A més, també es treballarà en legislar el cos especial d’ensenyants.

El ministre també va confessar que la cartera que engloba finances i funció pública «és un petit monstre» i va apostar per crear dos ministeris.  Amb tot, la decisió és del cap de Govern, Toni Martí, i Cinca va afirmar: «Faré el que m’encomani el cap de Govern dins de les meves capacitats.» Tot i que el nomenament de ministres és feina de Martí, Cinca va insinuar que el pròxim Executiu tindrà «algun ministre més.»

El recurs l’han presentat l’Associació del Personal Adscrit a l’Administració General (APAAG); el Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA); el Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP); el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD); el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP); el Sindicat de Funcionaris de Justícia (SIPAAJ); l’Associació A118; l’Associació de Bombers (ABA) i els Sindicats de Policia d’Andorra (SIPA i CFPA).

El recurs clama contra la vulneració del dret a la llibertat sindical, establert a l’article 18 de la Constitució, i exigeix que la comissió consultiva i el consell de la policia emetin els seus informes sobre el projecte de llei. La queixa prové que tant la comissió consultiva com el consell de la policia van participar en les reunions i van emetre els seus dictàmens sobre l’avantprojecte de llei mentre que el Govern va entrar a tràmit al Consell General el projecte de llei definitiu que es va acabar aprovant per majoria parlamentària.

Els sindicats van denunciar a la Batllia la vulneració del dret a la llibertat sindical però l’aute de la batlle argumentava que no hi havia motiu. EL STJ va resoldre el mateix basant-se en la jurisprudència i en una sentència del TC del 2013. Ara la pilota es troba a la teulada del TC que prendrà la decisió definitiva.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu