- El psicòleg Jordi Royo descriu la nova patologia que amenaça els joves
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA
- El psicòleg, Jordi Royo conversa amb Agustí García de Crèdit Andorrà. Foto: TONY LARA
El psicòleg clínic, Jordi Royo, va ser el convidat ahir de la Fundació Crèdit Andorrà, per explicar als pares una nova patologia que amenaça als adolescents: l’addicció a les noves tecnologies. Royo, fundador del centre Amalgama (www.amalgama7.com), imparteix cursets per a pares d’adolescents i reeduca els fills. «Els nous adolescents, els d’avui, són molt diferents dels de les generacions anteriors» va argumentar. I són diferents no des d’un punt de vista físic, són el mateix ball d’hormones de sempre, però si des del punt de vista relacional, «són els fills d’Internet i els ciutadans d’una nació digital». Si a això hi afegim que «conserven els mateixos impulsos de rebel·lió, estan lliurats a ells mateixos». Royo va avançar algunes dades: el 87% dels joves de 10 a 15 anys es connecta a Internet, el 70% té mòbil i el 95% té ordinador a casa, segons les enquestes de l’Institut Nacional d’Estadística espanyol (INE). Si les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) es relacionen amb la idea de progrés per obrir l’accés a la informació il·limitada o per estar a l’origen de noves habilitats, Royo va advertir que un mal ús o l’abús de les TIC, «tant de l’ordinador com del mòbil o de la consola de videojoc», pot abocar els joves a l’infern de l’addicció.
Una addicció que de moment no està catalogada com a malaltia, sinó que es tracta com un trastorn del comportament, a imatge de la ludopatia. El tractament, si el trastorn és detectat a temps, pot ser extern i sol acompanyar-se de fàrmacs per tractar la simptomatologia; ansiolítics, antidepressius… Però sovint, «la malaltia requereix que s’interni el malalt, perquè quan es priva el jove de l’objecte del seu desig, la reacció acostuma a ser violenta». De centres especialitzats a França i Espanya n’hi ha pocs, però Royo confia que aquesta situació canviarà i que els tractaments evolucionaran.
Relacions i valors / Avui els joves tenen milers d’amics gràcies a les xarxes socials que Royo va qualificar de «gran festa global». I va explicar que en aquesta societat alhora incipient i alhora consumada (els joves dominen més l’entorn virtual que els adults), els valors són diferents. «Per nosaltres tenir un amic era una cosa excepcional mentre que ells diuen t’agrego com a amic». Aquest és un dels exemples amables, però n’hi ha d’altres que són més cruels com que els vídeos més votats a la xarxa premiïn comportaments vexants contra els més indefensos o autèntiques gamberrades. I el que encara és més greu, que aquesta inconsciència acompanya molts adolescents mentre naveguen per Internet. Les estadístiques de l’INE també apunten que el 42% de joves, de 10 a 15 anys, que navega per Internet, s’ha sentit sexualment agredit, el 30% facilita dades confidencials pròpies i de la família, l’11% se sent insultat i el 10% accepta una cita a cegues; «i la majoria de les vegades no ho comunica a ningú» va afegir Royo.
Com que la vocació del psicòleg és advertir els pares per reaccionar a temps, Royo va insistir en ser vigilants si els fills es neguen a reduir les hores de connexió o prefereixen quedar-se a casa en lloc de sortir amb els amics. Els indicis es transformen en senyals d’alarma, quan per aconseguir que el jove «s’oblidi de l’ordinador o la consola per anar a dormir, cal deixar la casa a les fosques; si el rendiment acadèmic baixa, si s’observa un canvi de ritme de son i de gana o l’abandó de la higiene personal; si el seu comportament afecta la mobilitat familiar i si mostra agressivitat verbal o física».
Per a més informació consulti l’edició en paper.