PUBLICITAT

La Fundació Tutelar atén a una desena de persones durant l'any passat

  • Dels usuaris, sis corresponen a tuteles, dos a pretuteles, un a curatela i el darrer és una administració patrimonial
  • L'entitat va tenir uns ingressos de 83.000 euros, provinents de la Fundació BPA, del Govern, dels comuns i de donacions de particulars
EL PERIÒDIC 
ANDORRA LA VELLA


6782tutelarp
El comitè d'honor de la Fundació Tutelar durant la presentació de la memòria del 2009. Foto: MARTA TORT / ANA

La Fundació Tutelar ha passat de quatre a deu persones ateses entre el 2008 i el 2009, un creixement significatiu que segons el seu president, Ramon Cierco, demostra que es tracta d'una institució necessària per al país, que té per objectiu defensar els drets de les persones incapacitades o amb dificultats. Durant el 2009, la Fundació va tenir uns ingressos de 83.000 euros, provinents principalment de la Fundació BPA (61%), de subvencions del Govern i dels comuns (23,2%), i de donacions de particulars (14,8%). La gerent de la Fundació, Ester Fenoll, ha explicat que el procés judicial d'incapacitació és bastant lent, i ha lamentat que a Andorra no estiguin unificats l'acte d'incapacitació i el de nomenar el tutor, que permetria que s'agilitzés el procediment, segons informa l'ANA.

De les deu persones ateses, sis corresponen a tuteles, dues a pretuteles, una a curatela, ja que l'afectat té una incapacitat parcial, i la darrera és una administració patrimonial. A més, durant el 2009 la Fundació ha fet un total de 76 assessoraments. Cierco ha explicat que probablement el creixement del nombre d'atesos sigui de cinc cada any, per la qual cosa s'arribarà a tutelar unes 25-30 persones en un temps relativament curt.

El perfil dels atesos acostuma a ser majoritàriament persones grans sense família, ja que tal com ha destacat Ramon Cierco, vivim en una societat on el nucli familiar que abans sustentava la gent gran ha anat desapareixent. També hi ha perfils de persones més joves amb discapacitats psíquiques, i pretuteles que demanen els pares per fills discapacitats en previsió de quan ells no hi siguin.

La gerent de la institució, Ester Fenoll, ha explicat que actualment tenen dues persones en procés d'incapacitació, que acostuma a durar un mínim de vuit mesos ja no passa com a Espanya, on a l'hora que s'incapacita es nomena tutor. Fenoll pensa que aquest procediment seria més lògic i més àgil, i és una qüestió de la qual els responsables de la justícia en són coneixedors.

La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, com a vicepresidenta del patronat, ha destacat la importància del rol de la fundació dins la societat, i com a exemple de col·laboració entre el sector públic i el privat. De cara al 2010, els objectius de l'entitat són posar en funcionament el projecte d'aportacions econòmiques i incorporar nous voluntaris, que actualment són un total de set entre l'àrea social i la jurídica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT