PUBLICITAT

Innovació

L'AR+I llança un nou web interactiu per seguir l'activitat sísmica en temps real

La plataforma permet consultar els terratrèmols dels últims 30 dies i inclou un mapa interactiu i una enquesta per recollir l'experiència dels ciutadans

Per Elena Hernández Molina

Andorra Recerca i Innovació presenta la nova web sobre terratrèmols.
Andorra Recerca i Innovació presenta la nova web sobre terratrèmols. | El Periòdic/E.H

Andorra Recerca i Innovació (A+R) ha presentat l'Observatori del Risc Sísmic d'Andorra, que mitjançant un nou web permetrà a la població estar informada sobre els terratrèmols registrats durant els últims 30 dies. Aquesta plataforma, ja disponible per a tots els ciutadans, ofereix un mapa interactiu on es poden consultar els sismes recents, així com realitzar cerques de sismes ocorreguts en dates anteriors, oferint eines que facilitin el coneixement i la divulgació sobre aquest fenomen natural. En el catàleg instrumental al qual poden accedir els ciutadans que hi estiguin interessats es pot observar que, des del 1984 fins al 2023, s'han comptabilitzat fins a 203 sismes amb l'epicentre situat al país, tots aquests amb una magnitud menor.

Durant la presentació, la investigadora Anna Echeverria ha destacat que la nova pàgina és més accessible i senzilla d'utilitzar, però proporciona tota la informació necessària per als usuaris. A més, ha remarcat que el web és accessible des de dispositius mòbils, una funcionalitat que ja oferia l'anterior versió, tot i que amb més dificultats d'ús, segons ha apuntat. Una altra novetat d'aquest portal és una enquesta que permet recollir informació dels ciutadans sobre la seva experiència amb els terratrèmols. Segons la investigadora Natàlia Gallego, “només es triguen cinc minuts a respondre”.

Per desenvolupar aquest nou web, AR+I ha utilitzat dades proporcionades per les estacions sísmiques, enquestes i formacions, que han permès recopilar tota la informació necessària per a la població. Segons han indicat les investigadores, a la presentació de l'observatori, quan les estacions registren un terratrèmol proper que pot ser percebut per la ciutadania aquesta informació es recull i es difon ràpidament de manera automatitzada a través del perfil de la xarxa X i es pública a l'apartat "ultimes noticies" del nou web presentat avui. 

Activitat sísmica al Principat

"És important ser conscients que Andorra presenta una sismicitat moderada i que, per tant, és habitual i entra dins la normalitat percebre terratrèmols. No els podem evitar ni predir, però sí que podem estar el més informats i preparats possible”, ha explicat Gallego, tot ressaltant la importància de la posada en marxa de la nova web. 

Durant la presentació s'ha explicat que en aquest observatori es poden veure quins han estat els sismes que hi ha hagut des de que hi ha registres, tot i que han remarcat que gràcies a manuscrits previs es va poder observar que al 1428 el país va viure un terratrèmol de magnitud 7, una dada molt important ja que aporta més coneixement per l'observatori. Finalment, les investigadores han volgut incidir en que els terratrèmols no es poden preveure, però el que sí que es pot fer prèviament és una feina de conscienciació i de prevenció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT