PUBLICITAT

Afer Grifols

El terreny destinat a la construcció de Grifols, encara en l'aire

Una de les possibilitats que contempla l'Executiu és retornar-lo a l'antic llogater per destinar-lo a ús agrícola

Per Paris Mameghani

Xavier Espot i Maria del Mar Coma a l'entrada de la missa celebrada a l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià.
Xavier Espot i Maria del Mar Coma a l'entrada de la missa celebrada a l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià. | El Periòdic/P.M.

En un dia festiu per a la parròquia d’Ordino com aquest dilluns dels patrons de Sant Corneli i Sant Cebrià, el cap de Govern, Xavier Espot, ha atès a EL PERIÒDIC per donar més detalls sobre en quin punt es troben els terrenys ordinencs del Prat de la Farga, en els quals s'anava a portar a terme la construcció del laboratori P3 de Grifols. Segons ha anunciat el mandatari, l'Executiu "encara està valorant si tornar el terreny a l’antic llogater per destinar-lo a ús agrícola”, tot remarcant que “encara no s'ha pres cap decisió al respecte”.

Espot ha donat aquestes declaracions en sortir de la missa tradicional celebrada a Ordino, en la qual també ha estat acompanyat pel síndic general, Carles Ensenyat; la subsíndica general, Sandra Codina; la cònsol major de la parròquia ordinenca, Maria del Mar Coma, i la consellera general demòcrata, Berna Coma. 

Després d’un acte solemne en el qual el mossèn Joan Fenosa ha beneït als assistents i ha donat la benvinguda a les autoritats, tot incidint en la tradició que es té com a país i la importància de no oblidar les arrels dels andorrans tot i no renunciar a la modernitat dels nostres temps. A més, el mossèn ha advocat per preservar la fe i el respecte i de la voluntat de restaurar part de la casa d’Areny-Plandolit.

Sobre la polèmica per la no compareixença al davant de la Comissió Legislativa d'Economia per donar explicacions sobre Grifols, el mandatari ha destacat durant l'entrevista al programa 'Avui serà un bon dia' de RTVA que si ho fes seria un "precedent" que gairebé obligaria que fos ell i no els ministres de tutela dels diferents assumptes qui comparegués sempre. A més, ha reiterat que ell "no té cap tipus de problema a respondre totes les preguntes que calgui", tot manifestant que si comparegués davant la comissió també seria un "menyspreu" cap a les ministres Marsol i Helena Mas. Espot ha estat especialment crític en aquest afer amb el PS i els ha acusat d'"incoherència" i "manca de sentit d'estat".


LLEGEIX MÉS: Baró: "Govern ens ha amagat informació, ja que Espot n'era el màxim coneixedor"


Un projecte que s'origina al 2021

La proposta de construir a Ordino un centre de recerca immunològica es remunta tres anys enrere, moment en el qual el Comú d'Ordino va aprovar la iniciativa de Grifols, tot i el vot en contra del conseller de la minoria Enric Dolsa. Un laboratori que preveia abordar tres línies de recerca: trastorns de la immunitat propis, tractaments immunològics pel càncer i la cura d'infeccions en què els antivirals no fossin efectius.


LLEGEIX MÉS: L'eco de la controvèrsia: el rebuig sepulta el laboratori d'Ordino


De fet, la consellera i presidenta d'Andorra Endavant, Carine Montaner, va ser una de les veus més crítiques des del començament. Ja l'any 2021, va formular preguntes al Ministeri de Salut sobre les activitats específiques i el nivell de bioseguretat del futur centre, al·legant que "hi ha laboratoris que presenten un alt nivell de risc per a la població, i és un tema que em preocupa", va apuntalar després d'una compareixença de l'anterior ministre de Salut, Joan Martínez, per posar sobre la taula les dades sanitàries.

Un procés que també va estar marcat per l'oposició ciutadana. Tant fou així, que els grups es van anar adherint a la plataforma creada per Dolsa per expressar el seu rebuig i els seus dubtes sobre la viabilitat i seguretat del projecte, posant en qüestió la transparència i la gestió dels recursos públics destinats a la iniciativa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT