PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La manca de personal sanitari es podria veure agreujada a curt termini

La partida pressupostària del SAAS per a les hores extres es veu disminuïda d’1 milió d’euros a poc més de 200.000

Per Alex Montero, Laura Gómez Rodríguez

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | El Periòdic

«La dificultat per captar i retenir professionals sanitaris és un problema que des de fa uns anys afecta Andorra i es preveu que continuï en el curt termini». Amb aquestes primeres paraules ha respost el ministeri de Salut a la pregunta formulada per la consellera general del grup parlamentari Socialdemòcrata Susanna Vela, qui ha deixat constància de la seva «sorpresa» amb les respostes que el Govern li ha fet arribat respecte a les preguntes que va formular a l’Executiu sobre la planificació i els recursos sanitaris del Servei Andorrà d’Atenció Sanitari (SAAS). 

I és que segons sembla, la partida pressupostària d’enguany envers aquest servei hauria disminuït fins els 203.190 euros. L’any passat, aquesta hauria sigut de més d’1 milió, una xifra que també es va mostrar certament estable en exercicis anteriors. La quantitat esmentada aniria destinada, principalment, a les hores extres dels sanitaris. 

Segons ha apuntalat la cartera encapçalada per Helena Mas, el nombre de professionals efectius s’ha vist reduït per diferents factors, com la manca de places en els estudis de medicina, la disminució del temps de treball per a la conciliació amb la vida privada i la jubilació de professionals. Així i tot, el ministeri, conjuntament amb els col·legis professionals, el SAAS i la CASS, «està desenvolupant diferents estratègies alineades amb les recomanacions de l’OMS». Aquestes recomanacions implicarien fidelitzar i reclutar professionals, incrementar l’oferta, optimitzar la productivitat i una planificació dels professionals de la salut.

Vela, qui ha fet aquestes valoracions com a primera impressió a l’espera de reunir-se amb la branca sanitària de l’USDA per analitzar-les amb més detall, va destacar que «sobta que hi hagi molts menys recursos econòmics per cobrir baixes o vacants per un increment de les activitats». En línia amb aquestes declaracions, des del SAAS van confirmar a aquest mitjà dita informació i van afirmar que «és molt difícil preveure la quantitat de baixes i vacants que hi haurà en un any», posant en relleu que «enguany no sabem quants treballadors estaran de baixa i les respectives hores extra i guàrdies de més que comportarà per als altres treballadors».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT