PUBLICITAT

Andorra la Vella

Comença el judici de la dona acusada de fer xantatge a l'abusador de la seva filla

L'home hauria estat fent pagaments per ajudar a pagar el tractament psicològic de la menor

Per Anna Mencos

La Seu de la Justícia, a Andorra la Vella.
La Seu de la Justícia, a Andorra la Vella. | Arxiu ANA

El Tribunal de Corts ha iniciat avui la vista pel cas de la mare d'una menor que va ser abusada sexualment per un familiar i l'advocada que va portar el cas, ambdues acusades d'haver fet xantatge a l'home condemnat. Els fets van passar el 6 de gener del 2016, quan la filla va informar la mare que l'home li havia fet tocaments per sota la roba. Segons ha exposat durant la vista, l'acusació particular atribueix a la mare i a la que era la lletrada un comportament xantatgista, ja que al·leguen que la família de la menor hauria sol·licitat una indemnització de 200.000 euros - 100.000 euros per la mare i 100.000 euros per la menor - per tal d'evitar la denúncia. Durant la seva declaració, la mare ha negat rotundament haver demanat diners per tal de no posar la denúncia: "Mai a la vida m'hauria plantejat no denunciar", ha afirmat.

La mare ha detallat que quan la filla li va explicar el que havia passat, van decidir tallar la relació i distanciar-se del familiar implicat, però no va ser fins a l'abril del 2018 que la primera va decidir fer un pas endavant i anar a denunciar els fets a la Policia. En aquest sentit, ha explicat que no ho va fer abans, en primer lloc, per l'estabilitat emocional de la menor, i després pel vincle fort que tenia amb la parella de l'abusador, qui a més estava delicada de salut.

Segons ha explicat la mare, l'abusador i la seva parella "haurien intentat comprar el meu silenci" en el moment que li van oferir un xec de 3.000 euros per ajudar a pagar les despeses del tractament de la menor. A aquests 3.000 es van sumar 500 euros mensuals que feien de forma voluntària al compte corrent de la mare a nom de la filla, rebent en total prop de 10.500 euros. La mare, però, ha defensat que en cap cas el pagament era en canvi de no fer la denúncia.

La mare va decidir contractar un advocat perquè no podia aguantar més la situació d'angoixa que tenia cada mes en rebre els 500 euros, sumant-se a aquesta situació el fet que el condemnat i la seva parella haurien produït diferents difamacions cap a la menor, en les quals es deia que "no havia estat per a tant", que "no hi havia hagut penetració", i que "no era com ho havia explicat la menor". Davant d'això, la mare va contractar a la lletrada per aturar les difamacions i perquè deixes de pagar els 500 euros.

Totes dues van decidir enviar una carta a l'home per exposar que a partir d'aquell moment seria la seva representant, i van demanar una visita per demanar que s'aturessin les difamacions. Una reunió que, finalment, van acabar mantenint els advocats de les dues parts. La lletrada, però, ha assegurat que mai va rebre l'encàrrec de negociar una xifra i que a canvi d'aquesta no es denunciarien els fets. En aquest sentit, l'home ha confessat que no es va sentir coaccionat pels pagaments: "Ho vaig pagar voluntàriament per ajudar a la filla", ha apuntat, assegurant que la mare de la menor li havia dit que tenien moltes despeses. Així i tot, el testimoni ha afirmat que quan li van transmetre que havia de fer un pagament de 200.000 euros i que es faria un document en el qual es rebaixarien els fets per donar per tancat el tema, va veure de seguida que era una il·legalitat: "Li vam dir que no acceptaríem això i que si feia falta, m'acusaria jo mateix". L'home ha apuntat que al cap d'un mes va rebre l'avís de la Policia perquè anés a declarar.

Durant la jornada també ha declarat la parella de l'abusador, qui, segons han constatat totes les parts, tenia una relació molt pròxima tant a la mare com a la filla, "com si fos una àvia". La testimoni ha exposat que quan va saber els fets, un any més tard, li va dir al seu marit que l'única manera que el podria perdonar era si es reunien tots i els hi demanava perdó, així com que pagués les despeses. Hauria estat en aquesta reunió quan van acordar el pagament dels 3.000 euros i els 500 euros mensuals per pagar totes les despeses psicològiques de la nena. La testimoni també ha manifestat que quan van rebre la carta sol·licitant la reunió i els van informar el què demanaven, va manifestar que "sento que ens volen fer un xantatge de diners per no denunciar".

Qui també ha declarat durant la sessió a la tarda ha sigut la parella de la mare, qui exercia de pare de la menor. Aquest ha exposat que la primera preocupació, quan van passar els fets aquell 6 de gener, va ser el benestar de la nena i després la salut mental de la seva tieta, la parella de l'abusador. El testimoni ha descrit la situació com "un any molt incòmode" fins que l'abusador va explicar a la seva dona el que havia passat. També ha apuntat que van distanciar-se el màxim possible, intentant que la seva tieta no sabés de la situació, i ha confessat que va ser ell qui en un primer moment va aturar la denúncia, ja que "la situació em saturava" en ser un membre de la família la persona implicada en l'abús sexual, així com la preocupació per la salut mental de la tieta.

Pel que fa al tema dels pagaments, ha explicat que a la mare "li incomodava mantenir el contacte amb ells per aquests diners". Per aquest motiu, ha assegurat que la seva parella va començar a buscar un advocat per demanar que es deixessin de fer les difamacions i mirar que l'advocat fes la gestió per tal que no haguessin de veure els 500 euros al mes i que si volien pagar les despeses psicològiques, ho fessin de cop amb una estimació.

Quan la mare va anar a denunciar els fets, va explicar la situació de l’acord entre les parts per les quantitats de diners. En aquell moment, la defensa argumenta que l’agent encarregada de prendre declaració a la mare li hauria d’haver llegit els seus drets legals, una cosa que la mateixa agent que va agafar la declaració ha confessat que no va pensar a fer. Així mateix, l’agent ha ratificat la seva declaració, en la qual exposava que la mare havia mencionat que havien demanat 200.000 euros a canvi de no interposar una denúncia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT