PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les autoritats franceses prohibeixen el tall de la frontera

Se'ls ha autoritzat a fer una marxa lenta, però no a bloquejar l'accés a Andorra

Per Neus Tomàs Arauz

La policia francesa al Coll de Puymorens durant el matí.
La policia francesa al Coll de Puymorens durant el matí. | N.T.

Les autoritats franceses han prohibit durant la jornada d'avui als agricultors bloquejar l’accés a Andorra. Els pagesos van anunciar ahir que tenien previst provocar talls a la frontera francoandorrana de manera indefinida fins que el Govern de Macron resolgui la situació. Per això, el portaveu dels pagesos de la Cerdanya Francesa, Christian Tallant ha exigit a l’executiu francès que «pagui el que ens deuen de la sequera que van tenir durant l’any 2023».

La prefectura dels Pirineus Orientals ha vetat l’aturada de tractors a la Croisade per no bloquejar l’accés al Principat, però sí que ha autoritzat els granaders a fer una marxa lenta i a distribuir informació als conductors. Finalment, els agricultors han decidit fer parada al Coll de Puymorens. 

El Govern ha «treballat de valent» els darrers dies perquè la protesta dels pagesos francesos no bloquegi el Pas de la Casa. Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha posat en relleu que han traslladat «un missatge de fermesa» als prefectes francesos perquè aquesta protesta no suposi un tall de la carretera. Espot ha congratulat la decisió de les autoritats franceses de prohibir la manifestació tallant així el pas cap a Andorra.

Tallant, ha afirmat que l’objectiu és anar a la cruïlla de l’RN-20 i l’RN-320, però com no els han deixar anar-hi «tornarem a fer una altra aturada la setmana que ve el dilluns i serem més de 300 ramaders».

Espot, ha expressat que «és inacceptable que permanentment el nostre país s’agafi com a ostatge de problemàtiques en les quals no tenim res a veure ni tenim capacitat de resolució». Per altra banda, el portaveu dels pagesos, ha explicat que el bloqueig a les portes d’Andorra és estratègic, ja que el moviment espera que «Andorra fiqui pressió a l’executiu francès perquè aquest, solucioni la situació».

El cap de Govern ha afegit que tot i que estan «contents» perquè no s'ha aturat el trànsit, seguiran fent un «seguiment acurat» de la situació i ha posat sobre la taula que si en algun moment es tornés a aturar el pas cap al Principat l’Executiu tornaria a demanar l’actuació de la prefectura, tot i que Espot ha indicat que «de moment la informació que ens arriba ens tranquil·litza».

Finalment, el mandatari ha volgut agrair «l’atenció  i la sensibilitat» que les autoritats franceses estan prestant al país i ha atribuit aquesta resposta a les bones relacions bilaterals i a la «feina discreta» que es duu a terme en l’àmbit diplomàtic i ha remarcat el fet que hagin estat sensibles a la petició d’Andorra malgrat unes circumstàncies que per a aquestes autoritats «no són fàcils». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT