PUBLICITAT

Encamp

El Cos de Banders incorporarà cinc nous agents a inicis del 2024

El 75% de les 2.800 trucades al servei d’atenció van requerir una gestió per part dels agents

Per Anna Mencos

Els integrants del Cos de Banders juntament amb els representants polítics.
Els integrants del Cos de Banders juntament amb els representants polítics. | A.M.

El Cos de Banders ha celebrat avui la festa del seu patró, Sant Francesc d’Assís, una data que es va haver d’ajornar per la tràgica notícia de la mort de l’excap de Govern, Toni Martí. Durant el seu discurs, el director del Cos, Ferran Teixidó, ha agraït als 11 banders, tres caps d’unitat i a l’administratiu que formen part del Cos, per tot l’esforç i la dedicació dels agents, sobretot tenint en compte que «estan pagant el preu de la falta d’efectius». Les darreres jubilacions i les dificultats per trobar candidats aptes han resultat en el fet que, dels concursos oberts en els darrers tres anys, tan sols van entrar a formar part del Cos tres candidats, el què ha portat a la institució a obrir un nou concurs per a cinc llocs de treball bander, que segons ha avançat Teixidó, «gaudiran a principis de 2024, de les cinc noves incorporacions, podent així consolidar el Cos i continuar demostrant que som un cos referent». Teixidó ha detallat que, amb la futura entrada dels cinc agents, el Cos s’ampliarà a 19 efectius i un administratiu.

En aquest edicte, de 25 candidats que es van presentar, només tres eren dones. Teixidó ha explicat que això fa que la probabilitat que entrin és molt més baixa i que és allà on han de treballar per tal de trencar amb l’estigma que marca que és una feina molt d’homes, i ha apuntat que això deixarà de passar «en el moment que comencin a entrar i altres dones es vegin reflectides amb la feina».

Pel que fa a la tasca del Cos de Banders, un any més el registre de trucades ha continuat augmentant, arribant per sobre de les 2.800 trucades, de les quals el 75% van requerir una gestió pels membres del Cos. Les trucades es deuen, en gran part, als plans i els controls de la caça. Cal destacar que, amb el que portem d’any, ja superen els 950 controls efectuats.

També han augmentat les denúncies envers els vehicles motoritzats, que, juntament amb els atestats de caça, pesca, encesa de focs, control de gossos potencialment perillosos, superen ja els 80 expedients sancionadors del que portem d’aquest 2023. Des de Banders estan treballant conjuntament amb el col·lectiu de la federació de caça i amb el Departament de Medi Ambient per fer una actualització i modificació de la normativa de la caça.

Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, ha destacat la vocació del Cos de Banders per protegir la flora i la fauna del país, i ha explicat que des del Ministeri s’està treballant per assolir figures de protecció per al 30% del territori, incrementant de forma substancial la part actualment protegida. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat el treball clau que realitzen des dels Banders perquè la ciutadania els vegi com a servidors públics i com a professionals que «vetllen perquè el nostre entorn continuï sent un dels nostres béns més preuats».

Gestió de la situació de l’os

Referent a l’os, des dels Banders han exposat que es tracta d’una espècie mediàtica i controvertida que crea un neguit en la societat, especialment al col·lectiu de ramaders d’Andorra, i que una vegada més el Cos «ha posat de manifest la seva professionalitat, el seu coneixement del territori i de les espècies, obtenint per primera vegada al país les imatges d’un os a les nostres muntanyes». En aquest sentit, Teixidó ha apuntat que fa molts anys que treballen aquest tema i que tenen una comunicació molt fluida amb els països veïns, sobre aquesta situació. «Hem identificat aquest os i sabem que no és un os conflictiu. És un os jove que està buscant territori, però estem preparats per a qualsevol mena d’actuació que pugui arribar». 

Escaldes-Engordany, l’última peça perquè Andorra sigui Reserva de la Biosfera

Durant la celebració del Cos de Banders, Espot i Casal han mencionat que des de l’Executiu s’està treballant en un dossier per presentar Andorra com a candidata a esdevenir el primer país a ser declarat íntegrament Reserva de la Biosfera. El ministre Casal ha detallat que es tracta d’un dossier que ja està elaborat i escrit, i trobant-se amb el 80-90% conclòs, faltant només que el Comú d’Escaldes-Engordany doni la informació referent a la zonificació de la Vall del Madriu. Una vegada des del Comú facilitin aquesta informació complementària a l’Executiu, el Govern estarà més a prop de presentar la proposta de la candidatura perquè el Principat es converteixi en el primer país a ser Reserva de la Biosfera. Casal ha apuntat que «estic convençut que en els propers mesos trobarem l’encaix necessari».

El portaveu del Govern ha explicat que ja s’ha recuperat tota la feina que havia fet fins ara Andorra Recerca i Innovació, i aquesta setmana o la que ve es farà una altra reunió on també assistirà la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, per tractar la matèria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT